Bibi en Waylon

Waylon en Bibi Breijman zijn de trotse ouders van dochter Teddy. De twee dromen van een groot gezin, maar een gecompliceerde zwangerschapsaandoening van de vlogger bemoeilijkt dat. Voor het eerst doet Bibi een boekje open over haar heftige zwangerschap.

Toen de brunette in verwachting was van haar eerste kindje, leed ze aan de gecompliceerde aandoening hyperemesis gravidarum (HG). Deze gaat gepaard met hevige misselijkheid – veel extremer dan gewone zwangerschapsmisselijkheid – en braken, en wordt gekenmerkt door snel gewichtsverlies, uitdroging en ondervoeding.

Article continues after the ad

International HG Awareness Day

Bibi heeft bewust voorheen bewust haar mond gehouden over de aandoening die ze had. “Ik wilde vrouwen en meiden die ene kindje verwachten niet afschrikken en dat is ook de reden dat ik het er eerder niet over gehad heb”, aldus Breijman in de video. Maar toen ze een interviewverzoek kreeg van Stichting ZEHG in het kader van International HG Awareness Day, besloot ze toch haar verhaal te delen.

Hele dag overgeven

De vlogger vertelt dat ze werd overvallen door extreme misselijkheid toen ze haar gebruikelijke home work-out wilde doen. “Toen ik m’n matje uitrolde voelde ik een misselijkheid opkomen die heel anders voelde dan ik gewend was. Die hele nacht voelde ik me zo ziek dat ik het licht zag worden buiten (…) ik dacht echt dat ik vergiftigd was. Zo voelde de misselijkheid. Het was echt een heel naar gevoel”, aldus de moeder van Teddy. Op een gegeven moment moest ze zo’n vijf tot zes keer per uur overgeven. “Het bleef niet bij ochtendmisselijkheid, het ging de hele dag door.”

Laatste redding

Toen dit vier dagen aanhield, besloot Waylon naar het ziekenhuis te gaan met zijn geliefde. Eenmaal daar bleek Bibi al uitgedroogd te zijn en moest ze direct worden opgenomen. Ze had uiteindelijk vijf maanden lang last van de aandoening en belandde meerdere keren in het ziekenhuisbed. Dankzij het medicijn Zofran, wat ook gebruikt wordt voor mensen met kanker, nam de misselijkheid uiteindelijk wat af. “Dat was mijn laatste redding”, zegt Breijman. Met een gewicht van nog maar amper 49 kilo, kwam ze uiteindelijk in een rolstoel terecht. “Je spieren vallen ook af”, legt ze uit in de video. “Mijn bekken had ik zwaar overbelast, waardoor ik niet meer kon lopen.”

Reden nog geen tweede kind

Dat haar eerste zwangerschap zo moeilijk verliep, heeft er voor gezorgd dat Bibi heel goed nadenkt over wanneer ze een tweede kindje wil. “HG heeft er wel voor gezorgd dat ik nu niet nog een kind heb. Terwijl ik echt vijf kinderen wilde of zo.”

Angst

Ook geeft ze toe dat ze bang is om opnieuw HG te krijgen. “Ik ga er ook van uit dat ik het ook gewoon weer krijg. Daarom wil ik het dit keer wel echt plannen. Dan kan ik ook aan mijn dochter uitleggen wat er aan de hand is. Zonder HG had ik misschien nu al wel een tweede zwangerschap achter de rug. Maar ik wacht nu nog even totdat ik het weer aan kan.”

Beeld: Peter Smulders | Flaironline.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.