Het grootste geluk van Frits Barend en zijn vrouw Marijke zijn hun drie kleinkinderen Sam, Seb en Livia. Maar ‘opa Frits’ maakt zich ook geregeld grote zorgen om hun toekomst. In Story legt hij uit waarom.

Zelf werd hij als Joods jochie voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, waarin zijn ouders met zijn babybroertje Albert ondergedoken zaten in Friesland. De levenslessen die Frits hieruit meekreeg, geeft hij ook aan zijn kleinkinderen door. ‘Ik leer ze nooit te generaliseren, niet in groepen te denken en dus altijd iemand individueel te beoordelen. Niet op basis van afkomst, geloof of wat dan ook,’ aldus Frits.

Antisemitisme

De levenslessen van Frits zijn bepaald niet ouderwets, maar van alle tijden. ‘Want daar kunnen ze ook in onze huidige maatschappij hun voordeel mee doen. Er is tegenwoordig helaas toch veel toenemend antisemitisme en mijn kleinkinderen weten nu al: dat hoort niet. Iedereen in onze samenleving dient geaccepteerd te worden. Nederland is een prachtig land, waarin we op een mooie manier met elkaar samenleven. Laten we dan alsjeblieft niet in groepen gaan denken. Daarom vind ik de politieke partij DENK ook zo eng. Zij denken in groepen, dat vind ik een nare en beangstigende ontwikkeling. Het moet kunnen in een democratie, maar je moet er voor iedereen zijn. Er is echt toenemend antisemitisme en zij doen alsof het er niet is.'

Lees het hele verhaal in editie 17. Nu in de winkel.

Article continues after the ad

Volg Story Royalty op Facebook voor al het royalty nieuws.

Beeld: Peter Smulders