De voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker (61) hoeft niet opnieuw ter observatie te worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Het OM wilde een nader persoonlijkheidsonderzoek om een beter beeld te krijgen van zijn psychische gesteldheid.

Bakker werd in maart vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor verkrachting van een minderjarig meisje dat hij hielp met haar eetstoornis. Omdat de rechtbank besloot Bakker geen tbs-maatregel en beroepsverbod op te leggen, ging het OM in hoger beroep.

Misbruik

Het OM verdenkt Bakker ervan dat hij het meisje vanaf haar zestiende heeft misbruikt in Hilversum, Amsterdam en Saint-Tropez. Bakker zegt onschuldig te zijn en ging ook zelf in hoger beroep tegen de opgelegde straf.

Tweede opname

Bakker, bekend van televisieprogramma's, verzette zich tegen een tweede opname in het PBC. Ook zijn advocaat zegt weinig van nieuw onderzoek te verwachten. Volgens hem zijn de eerdere rapportages nog actueel genoeg. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat in juni gepland.

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders | ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.