En daar klonk ineens de stem van Gerard Ekdom weer door de ether. Op 29 juni nam de radio-dj afscheid van zijn ochtendprogramma op NPO Radio 2, om op 3 september te beginnen aan zijn nieuwe show op Radio 10. Maar zo lang kon de dj zich niet stilhouden. Een week eerder dan gepland, startte hij maandagochtend om 06.00 uur met het gloednieuwe Ekdom in de Morgen.

Stiekem

“Meer dan twee maanden vrij is niks voor mij”, meldt de dj schuldbewust. “De vakantie was achter de rug, mijn jongste is sinds vandaag weer naar school, en ik wilde ook gewoon weer aan de slag. Ik begon het echt te missen. Dus ik heb mijn team opgetrommeld en gezegd; we beginnen stiekem alvast.” Dat Ekdom het tijdens zijn vakantie steeds moeilijker kreeg met rustig aan doen, bleek de afgelopen weken al wel. Op zijn social media-kanalen maakte hij onder de hashtag #KanNietWachten al regelmatig melding van de aanstaande start van zijn nieuwe programma, en hij maakte tussendoor een aantal eigen podcasts. “Ik heb een onverbeterlijke zendingsdrang, letterlijk en figuurlijk. Radiomaken is en blijft een hobby, het voelt nooit als werk.”

Eerste afleveringen

Naast opspelende zendingsdrang, speelt er ook iets anders mee. “Ik heb een hekel aan eerste afleveringen”, biecht Ekdom op. “Daar hangt altijd zoveel gedoe om heen. Zoveel paniek en stress. En allemaal mensen die er dan eens lekker voor gaan zitten omdat ze denken ‘het zal vast wel niks zijn’. Ik heb dat op deze manier lekker omzeild voor mezelf.” Met minder nadruk op de aftrap van Ekdom in de Morgen krijgen de dj en zijn team naar eigen zeggen wat meer ruimte om ‘er eerst een beetje in te komen’. “Alles is nieuw. Van de reis naar de studio tot het koffieapparaat.” En ook de naam van zijn programma is kersvers.

Verspreekpot

Waar de ochtendshow van Gerard op Radio 2 Ekdom in de Ochtend heette, doet hij het op Radio 10 onder de noemer Ekdom in de Morgen. “Er staat een pot in de studio waar ik een bedrag in doneer voor elke keer dat ik me verspreek. Maar ik denk dat het wel losloopt, de nieuwe naam zit er al goed in.” Met een flink aantal transfers in radioland achter de rug, ziet de programmering er na de zomer heel anders uit dan de luisteraars gewend waren. Ekdom noemt Edwin Evers op Radio 538 als zijn grootste concurrent aan het begin van de dag. “Edwin is gewoon heel fantastisch. Maar er zijn tegenwoordig meer ochtendshows dan bushokjes, dus we moeten allemaal aan de bak.” Hoe hij zich gaat onderscheiden tussen de overdaad aan radioprogramma’s? “Ik ga gewoon mezelf zijn. Daar ben ik goed in.”

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)