Na de dood van de geliefde actrice Sylvia Millecam in 2001 verloor René Broekhuyse zijn bevoegdheid als arts. Toch heeft hij een bloeiende handel opgebouwd. Volgens eigen zeggen heeft de omstreden geneesheer een middel ontdekt tegen aids. En sinds enige maanden bindt hij de strijd aan met het coronavirus: patiënten kunnen in zijn praktijk terecht voor geneeskrachtige korrels.

De thermometer tikt 31 graden aan als Nederland op zaterdag 25 augustus 2001 afscheid neemt van Sylvia Millecam. Een paar dagen eerder is de actrice, bekend van tv-hit Ook dat nog!, overleden aan de gevolgen van borstkanker. Ze was 45 jaar. Terwijl haar kist de aula van uitvaartcentrum Westgaarde wordt binnengedragen, zingt goede vriend Gordon het lied Ik hou van jou. Tekstschrijver en ex-partner Haye van der Heyden houdt een toespraak. ‘We hadden je gewoon het ziekenhuis in moeten sleuren,’ zegt hij. Na afloop van de ceremonie loopt moeder Leny Millecam voorop in een lange rij richting de begraafplaats. Samen met Nol Willemsen, de geliefde van haar dochter, strooit ze de eerste rozenblaadjes over het graf. Die zomerdag is het eindpunt van Sylvia’s wanhopige zoektocht naar genezing en het begin van de juridische strijd tegen haar ‘genezers’. Nadat de tv-persoonlijkheid in het ziekenhuis hoorde dat ze borstkanker had, zei ze herhaaldelijk ‘nee’ tegen een behandeling. Ze wantrouwde de medische wetenschap en zocht hulp in het alternatieve circuit. De actrice ging naar Zwitserland voor magneetveldtherapie, slikte homeopathische middelen en experimenteerde met zouttherapie. Ondertussen voerde zij intense gesprekken met Jomanda. Het ‘genezend medium’ beweerde dat er helemaal geen sprake was van kanker. Deze boodschap herhaalde zij daags na Sylvia’s overlijden tegenover het toenmalige actualiteitenprogramma NOVA: ‘Ik blijf het woord kanker bestrijden. Ik heb nu toch al bepaalde dingen mogen weten vanuit de andere wereld en het kan er wel op lijken, maar dat is het niet. Feitelijk maakt het ook niet meer uit. De weg die zij is gegaan is de juiste voor haar ziel geweest.’

Diagnoses

Een andere vertrouweling was natuurgenezer René Broekhuyse (81) uit het Utrechtse Haarzuilens, die in het verleden werkte als verzekeringsarts. Ook hij oordeelde dat de actrice geen kanker had. Broekhuyse constateerde een bacteriële infectie. De alternatief werkende arts baseerde zijn diagnose onder meer op een vegatest, dat is een vorm van electro-acupunctuur waarmee huidweerstand wordt gemeten. Deze onwetenschappelijke werkwijze had hem al eens in de problemen gebracht. In 1997 werd Broekhuyse zes maanden geschorst door het Medisch Tuchtcollege, nadat hij bij twee patiënten ten onrechte een hersentumor had vastgesteld. Of Sylvia hiervan wist, is niet duidelijk. Ze ging meermaals op consult en slikte de middelen die hij voorschreef, echter zonder resultaat. Op 17 augustus 2001 werd de actrice het Radboudumc in Nijmegen binnengebracht. Haar tumor nam inwendig vrijwel de gehele rechter borsthelft in beslag, uitwendig reikte deze tot aan haar schouder. In de nacht van 19 op 20 augustus blies Sylvia haar laatste adem uit.

Onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg startte een onderzoek. Oncoloog Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis – één van de medisch specialisten wiens hulp Sylvia had afgewezen – was geschokt door de uitkomsten van het rapport. Hij vertelde aan dagblad Trouw: ‘Zij wilde zich laten misleiden, maar dan nog mag je iemand niet misleiden’. En: ‘Ik vind het stuitend dat die handelaars maar blijven beweren dat hun behandelingen effectief zijn. Wat meer bescheidenheid zou wel op z’n plaats zijn, zeker nu. Stap af van je gestoordheid en toon nou eens wat inzicht!’ De alternatief werkende artsen kregen forse straffen, vooral René Broekhuyse. Het Medisch Tuchtcollege schrapte zijn naam uit het artsen-register, daardoor mag de geneesheer nooit meer werken binnen de reguliere zorg. In 2013 veroordeelde de Hoge Raad hem tot zes weken voorwaardelijke celstraf. Jomanda werd in diezelfde periode vrijgesproken.

Article continues after the ad

Korrels en smeersels

Tegenwoordig leidt het medium een teruggetrokken leven in Canada. Men verwachtte dat de geschrapte arts hetzelfde zou doen. Maar algauw kwam hij in aanvaring met het SBS-programma Undercover in Nederland. Een vrouw ging bij Broekhuyse op consult met het verhaal dat haar medisch specialist een tumor in haar lever had ontdekt. Hij ontkende deze diagnose. De inspectie werd gealarmeerd. Kort daarop diende ook het Elkerliek Ziekenhuis een klacht in. Inmiddels is het vier jaar later. Wat is er met de meldingen bij de inspectie gebeurd? Story ging op onderzoek uit en ontdekte dat Broekhuyse onder de radar een bloeiende handel heeft opgebouwd. Met als nieuwste wapenfeit: een middel tegen het coronavirus. De omstreden ‘genezer’ werkt samen met zijn collega Esther Bakker in praktijk De Nieuwe Ham (DNH), gevestigd in de Utrechtse plaats De Meern. Hier kunnen mensen terecht met uiteenlopende klachten, waaronder Alzheimer, kanker en chronische vermoeidheid. Een consult kost er 85 euro, de prijs voor urine-analyse bedraagt 55 euro. Patiënten worden via de website gelokt met de tekst dat Broekhuyse in Washington is erkend als ‘cancer researcher’. Daarnaast is er een uitgebreide winkel voor pillen, korrels en smeersels. Nieuw in de collectie is het wondermiddel Cor.V.UMF, dit is een potje met 200 korrels waarvan wordt beweerd dat het helpt tegen het coronavirus. De promotiemachine draait op volle toeren. In een reclamemail van het bedrijf staat: ‘De bezorgdheid voor dit virus wordt steeds groter bij de mensen. Wij hebben Cor.V.UMF dat sluitend past op deze variant van het virus.’ De nieuwsbrief van september, verzonden aan relaties van de praktijk, meldt zeer positieve resultaten: ‘Cor.V.UMF is HET energetische middel waarvan de werking uit ervaring is gebleken.’ Bij acute klachten wordt geadviseerd om gedurende 10 dagen twee keer per dag 10 korrels te slikken. Voor ‘matig zieke patiënten’ zou een dosering van twee keer per dag vier korrels voldoende zijn. Wetenschappelijk bewijs is er niet, geïnteresseerden moeten vertrouwen op de persoonlijke ervaring van de verkoper.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 45 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.