Onlangs dook een bijzonder koffertje op uit het archief van Utrechtse advocatenkantoor CMS. Na het openen bleek het koffertje eigendom te zijn geweest van de moeder van Ramses Shaffy. Zij had deze gevuld met jeugdfoto's en andere eigendommen, en was bedoeld als erfenis voor haar zoon. Ramses heeft echter nooit het koffertje onder ogen gekregen.

Bijzondere vrouw

De biograaf van Shaffy, Sylvester Hoogmoed, kreeg het koffertje in handen en is behulp van de inhoud meer te weten gekomen over het leven van Alexandra Thérèse de Wysocka. ‘Aan de hand van de brieven en documenten die in het koffertje zaten, ben ik naar Frankrijk en België gegaan, waar ik het spoor van Ramses’ moeder heb nagetrokken. Ze was een excentrieke vrouw van Russisch-Poolse afkomst. Ze had geen cent, maar het lukte haar heel goed om royaal te leven'. 

Tsarendochter

'Ze vertelde aan iedereen dat ze in werkelijkheid de oudste van de vier dochters van de Russische tsaar Nicolaas II was.’ Het tsarengezin werd (in 1918) uitgemoord, maar het verhaal van Alexandra was dat zij de dans was ontsprongen en dat het haar door een valse naam te gebruiken gelukt was om in het Westen een nieuw leven te beginnen. ‘Als je naar foto’s van de kinderen van de vermoorde tsaar kijkt, dan is er inderdaad een gelijkenis met Ramses’ moeder,’ zegt Sylvester. ‘Ze zou inderdaad Olga Romanov kunnen zijn. En omdat ze Russisch sprak werd ze gemakkelijk geloofd.’

Leven in hotels

Ramses’ moeder leefde in hotels en pensions. ‘De rekening betalen wist ze altijd uit te stellen met verhalen over de miljoenenerfenis die ze nog tegoed had,’ vervolgt Sylvester het bizarre verhaal. ‘Het vermogen dat ze van de tsaar erfde stond vast in Amerika, zei ze dan. Ze werd vrijwel altijd geloofd, maar het liep ook weleens fout. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog belandde ze in Frankrijk achter de tralies.'

 

Het volledige verhaal lees je in de nieuwe Story

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders

Als je ruimte tekort komt, kun je twee dingen doen: verhuizen of... het huis van de buren erbij kopen, zoals modekoningin Nikkie Plessen heeft gedaan! 

‘Nikkie en Ruben hebben het huis naast hen gekocht,’ aldus onze bron. ‘Het is de bedoeling dat ze dat pand gaan verbouwen, waarna ze hun huidige woning uiteindelijk waarschijnlijk zullen verkopen.’ Het is voor Nikkie belangrijk om in haar geliefde buurtje in Amsterdam-Zuid te blijven wonen – het Vondelpark, waar haar kinderen Jolie (8) en Alain (3) heerlijk kunnen ravotten, zit om de hoek en datzelfde geldt voor haar eigen kledingzaak. 

Lees het hele verhaal in Story. Editie 33 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders

Tien jaar geleden kwam er abrupt een einde aan de tv-carrière van Christine van der Horst. Op een comeback hoeven fans van haar talkshow Nachtsuite echt niet te rekenen. De voormalig presentatrice mijdt de schijnwerpers en dat heeft een droevige reden.

Fans vragen zich af waar ze is gebleven. Christine staat bekend als een vrouw van de wereld. In het verleden woonde ze onder meer in Canada en de Verenigde Staten. Er werd gedacht dat ze een nieuw bestaan had opgebouwd in het buitenland, maar dat blijkt niet het geval. De gewezen belspeldiva woont nog altijd in haar geboorteplaats Zaandam, ontdekte Story. Daar verblijft ze in de woning die ze in 1999 kocht voor € 186.050. Tegenover Story verklaart Christine waarom we haar nooit meer zien: ‘Ik doe niets meer in tv-land. Het was een heel fijne periode in mijn leven, maar die ligt achter mij.’ De reden voor haar teruggetrokken bestaan is een verdrietige. ‘Nog niet zo lang geleden is mijn moeder overleden. Ik wil graag de privacy hebben om dat een plek te geven.’ Het moet een klap zijn voor Christine, die een bijzondere band had met haar moeder. Zo bijzonder dat zij vrijwel altijd samenwoonden. ‘Het was niet zozeer een bewuste keuze om mijn moeder in huis te nemen. Ze is gewoon nooit weggegaan.’ Uiteindelijk verliet de moeder van Christine toch het huis van haar dochter. ‘Mijn moeder is de enige vrouw die pas op haar 81e op zichzelf is gaan wonen,’ vertelde Christine daarover in het programma MAX & Martine.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 33 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle


Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Marcel Hemelrijk (ANP)