Martine van Os kampt met slapeloze nachten. Die worden veroorzaakt door het coronavirus, dat de Omroep MAX-presentatrice op alle fronten keihard raakt.

De koffers staan op zolder stof te verzamelen en de caravan blijft in de stalling. Martine van Os (63) komt deze zomer niet verder dan haar eigen achtertuin. Normaal gesproken zou ze nu druk bezig zijn met de voorbereidingen van We zijn er bijna!, de tv-hit waarvoor ze een aantal weken op reis gaat met een groep vakantiegangers op leeftijd. Vanwege het coronavirus verdwijnt de reisshow dit jaar uit de programmering. Nu Martine noodgedwongen thuiszit, komen er allerlei emoties naar boven. In deze onzekere tijd denkt ze vaak aan haar moeder, die in 2015 overleed. Urenlang kon ze met haar praten. De presentatrice putte veel kracht uit die gesprekken. In Margriet vertelt ze over het grote gemis: ‘Elke keer als ik ontwaak, moet ik mezelf in de arm knijpen en afvragen: gebeurt dit echt? Ik ben ook al een paar keer wakker geschrokken met de gedachte: ik moet naar mijn moeder en haar helpen. Ze is vijf jaar geleden overleden. In de laatste fase heb ik haar intensief verzorgd. Ik was dat beeld een beetje kwijt. En nu popt dat gevoel weer op. Ik hoor dat ook van mijn vriendinnen. Moeders worden in zo’n periode opeens weer ongelooflijk belangrijk. Ik mis haar enorm, maar anderzijds ben ik ook blij dat ze dit niet hoeft mee te maken (...)

Article continues after the ad

Moeder

Ze was een enorme praatmoeder. Daar heb ik veel aan gehad en dat mis ik. Ik zou haar nu graag bellen om goede raad.’ In de herinnering aan haar moeder overheerst bij Martine een gevoel van warmte, alhoewel ze ook dominant kon zijn. Dat voelde soms beklemmend, zo vertelt Martine. Alsof ze over haar schouder meekeek. Martine’s ouders leerden elkaar begin jaren vijftig kennen op de redactie van Het Parool. Phili Viehoff, zoals haar moeder heette, werkte op de fotoredactie. Later werd ze politiek actief voor de PvdA, van 1979 tot 1989 was ze namens die partij lid van het Europees Parlement. Vader Joop van Os werkte bij de NOS als presentator en als hoofd actuele programma’s. Hij overleed in 1995. Van hem heeft Martine veel geleerd over het televisievak. Door het werk van haar ouders werd oud-premier Joop den Uyl een goede vriend van de familie. Hij kwam vaak over de vloer. Beide gezinnen gingen zelfs samen op vakantie. Toch hadden de ouders van Martine, afgezien van hun politieke voorkeur, weinig gemeenschappelijk. ‘Ze vonden elkaar helemaal in het socialisme. Maar dat was waarschijnlijk ook het enige, want verder was het niet zo’n bijster goed huwelijk.’ Zodra de kinderen op zichzelf woonden, waren al snel de scheidings-papieren getekend.

Beeld: Peter Smulders

Lees de rest in Story. Editie 20 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.