Voormalig vechtsporter en filmacteur Jon Bluming is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn goede vriend en leerling Joop Reilman dinsdag bevestigd.

Bluming was grootmeester in enkele traditionele Japanse vechtsporten en Korea-veteraan. De Amsterdammer, die al lange tijd in De Bilt woonde, was een leerling van de pionier van het judo in Nederland, ‘opa Schutte’ uit Haarlem en specialiseerde zich in de jaren vijftig in Seoel in de Koreaanse vechtsport Taekgyeon. Ook volgde hij judotraining bij gerenommeerde judoka’s in Tokio.

Article continues after the ad

Karate

De sporter was in de jaren zestig betrokken bij de oprichting van diverse bonden, zoals de Nederlandse Karate Associatie (NKA), de Europese Karate Organisatie (EKO) en de Internationale Karate Organization (IKO). Bluming was ook de eerste buitenlander die lesgaf in karate in het land van herkomst en was een belangrijke ambassadeur van het Kyokushinkai-karate in Europa. Hij kreeg diverse prestigieuze onderscheidingen, waaronder de 10e Dan Kyokushinkai. De Nederlander was de eerste niet-Japanse karateka die deze eer te beurt viel.

Turks Fruit

In de jaren zestig en zeventig werd Bluming steeds vaker gevraagd voor films en tv-producties. Zo had hij onder meer rolletjes in Turks Fruit (1973), De Inbreker (1972), Naakt over de schutting (1973), Moord in extase (1984) en De Ratelrat (1987). Ook speelde hij meerdere seizoenen mee in de succesvolle gevangeniskomedie Laat maar zitten met John Kraaijkamp.

Bluming laat een vrouw en twee kinderen na.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld en tekst: ANP