Flappie van Youp van ‘t Hek en De Kerstezel van Harrie Jekkers zijn de twee beste Nederlandstalige kerstnummers aller tijden. Dat is gebleken uit een enquête die het NPO Radio 5-programma Volgspot heeft gehouden. De uitslag werd maandagavond gepresenteerd.

Massaal gestemd

Luisteraars konden de afgelopen weken stemmen op een lijst van zestig Nederlandstalige kerstliedjes, iets dat ze massaal deden. De meeste stemmen kreeg Flappie, het nummer dat Youp van ‘t Hek in 1981 uitbracht als single. 

Article continues after the ad

Heel erg vrolijk

“Soms schiet je raak met een oorspronkelijk voor een studentencabaret geschreven best wel simpel liedje”, zegt Van ‘t Hek. “Ik word daar al veertig jaar heel vrolijk van.” Dat laat hij op eerste kerstdag weten in een korte reactie op de verkiezing van het nummer tot beste Nederlandstalige kerstlied ooit. De verkiezing werd georganiseerd door NPO Radio 5.

Ik ben een kerstbal

Flappie werd in eerste instantie totaal geen hit, maar ontpopte zich in de loop van de decennia tot klassieker. Na Flappie en De Kerstezel volgen op plek drie en vier Bakske vol met stro van Urbanus en Ik ben een kerstbal van Paul Haenen en Wim T Schippers.

De lijst van zestig genomineerde nummers was samengesteld in overleg met muziekkenner Vic van de Reijt, die onlangs een cd uitbracht met Nederlandstalige kerstliedjes. Er stonden niet alleen bekende liedjes op de lijst, maar ook minder bekend kerstwerk van vaderlandse artiesten, zoals Er was eens een tuinder in Amstelveen van Wim Sonneveld, Klein hoekje van Wim de Bie, Jubelzang van Drs P en Gaandeweg van Carrie Tefsen en Kinderen voor Kinderen.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP