In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere tv-persoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze tweede aflevering Mies Bouwman, die de koningin van de televisie en zelfs de moeder des vaderlands werd genoemd. Toch gedroeg ze zich niet als ster: ze was gewoon Mies, toen gewoon zijn nog bijzonder was op televisie.

Carrièrewisselingen

Op de valreep in 1929, op 31 december, werd Mies Bouwman geboren. Het ouderlijk huis, dat door de snelle carrièrewisselingen van haar vader achtereenvolgens in Amsterdam, Bloemendaal, Overveen, Best en ten slotte Heemstede stond, was liefdevol. Tot in de jaren na de Tweede Wereldoorlog genoot Mies van een onbekommerde ‘dolle meidenjeugd’ met veel vriendinnetjes en zorgeloze kostschooljaren bij de nonnen in Vught. Een jeugd waarin het voor haar gevoel ‘altijd zondag was’.

Article continues after the ad

Klooster

Toen de familie in de oorlog moest verhuizen van Best naar Heemstede vonden ze onderdak in Villa Berkenrode aan de Herenweg, een groot buitenhuis met een prachtige tuin. De ouders van Godfried Bomans, vrienden van haar ouders, woonden er ook. Er bivakkeerde nog een andere familie met kinderen, en op zolder waren tijdelijk een aantal broeders ondergebracht omdat hun klooster door de Duitsers was gevorderd. ‘Warm en gezellig was het met al die mensen. En wat zo heerlijk was: ik hoefde nog niks, ik genoot alleen maar.

Beeld: Peter Smulders
Dit artikel komt uit Story. Editie 47 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.