In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Willem Duys, de grondlegger van de talkshow in Nederland. Pionier op televisie en radio. Noemde televisie ‘een zegen voor de mensheid’. Er is een ster geboren, werd gezegd na zijn eerste optreden op de buis. Maar niet iedereen was even dol op levensgenieter Willem Duys.

Nakomertje

Willem Duys (1928-2011) was de jongste van zes zonen, een nakomertje. ‘Ik kwam thuis nooit aan bod. Als ik de aandacht wilde, moest ik op een stoel gaan staan. Ik nam me al vroeg voor om beroemd te worden. Waar-mee dat wist ik niet, als ik maar beroemd werd zodat mensen wel naar me móésten luisteren. En dankzij de televisie werd ik wereldberoemd in Nederland.’ Met Voor de vuist weg maakte hij een nieuwe vorm van televisie.

Dierbare vrienden

Hij werd een van de eerste Bekende Nederlanders, een status verleend door een televisieprogramma dat hij rond zichzelf had gecreëerd. Hetzelfde gold voor Mies Bouwman. Men wilde dolgraag dat de twee iconen elkaar naar het leven zouden staan voor de beste kijkcijfers en het meeste succes. Het tegenovergestelde gebeurde. Ze waren dierbare vrienden. ‘Ik was wel buitenissig jaloers toen Mies het lintje kreeg van de burgemeester van Blaricum en ik niet,’ gaf Willem toe. Gelukkig werd het hem later ook uitgereikt.

Beeld: Peter Smulders
Dit artikel komt uit Story. Editie 05 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.