In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere tv-persoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Monique van de Ven, in 1999 uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw. Ze zat een jaar op de toneelschool in Maastricht toen ze auditie deed voor de rol van haar leven in Turks Fruit. Het was het begin van een indrukwekkende carrière.

Gouden Kalf

Drie keer kreeg Monique van de Ven (68) een Gouden Kalf. In 1984 voor haar hele oeuvre, in 1990 voor Beste Actrice voor haar rol in de film Romeo en in 2018 het speciale Gouden Kalf voor de Filmcultuur, het absolute hoogtepunt. ‘Het gaf me het gevoel dat ik er echt toe had gedaan. In een filmpje zoefde in drie minuten mijn filmleven voorbij. De zaal gaf me een overweldigende ovatie. Het maakte me een heel gelukkig mens.’ In haar leven heeft ze groot verdriet gekend.

Article continues after the ad

'Enorme geluksvogel'

Dat heeft voor een litteken gezorgd dat nooit meer weggaat. Maar ondanks dat vindt ze zichzelf vooral een enorme geluksvogel. Turks Fruit was met 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden. Monique kreeg daarna de ene na de andere rol aangeboden. Zo speelde ze onder andere in Dakota, Keetje Tippel, Hoge Hakken Echte Liefde, Amsterdamned en Iris. Hoofdrollen en bijrollen wisselden elkaar af. In 1983 speelde ze een hoofdrol in Brandende Liefde en in 1986 een kleine rol in De Aanslag. De dood van haar zoontje Nino, in 1993, leek het einde van haar loopbaan, maar een halfjaar later vertolkte ze, op aandringen van Dick Maas, de hoofdrol in zijn film Lang Leve de Koningin.

Beeld: Peter Smulders
Dit artikel komt uit Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.