In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering John Kraaijkamp. Als jongenstenor, komiek, televisiester, toneelspeler en filmacteur betoverde hij decennialang het Nederlandse publiek, dat hem in het hart sloot en nooit meer liet gaan. Maar zo succesvol als hij was op de bühne, zo dramatisch verliep zijn privéleven.

Koning Nederlandse amusement

Een kleine man die de koning werd van het Nederlandse amusement. Een gecompliceerd en buitengewoon talentvol mens. Een zingend Amsterdams straatjongetje, die als komiek de lach aan zijn kont had hangen en het uiteindelijk waagde om de overstap naar het serieuze toneel te maken. Zijn gedrevenheid en passie voerden Jan Hendrik Kraaijkamp (1925-2011) via toppen en dalen, lovende en lelijke kritieken, prijzen en teleurstellingen, medespelers en tegenspelers uiteindelijk naar de absolute top van zijn vak en maakten hem tot publiekslieveling van Nederland.

Article continues after the ad

Onfortuinlijk moment

Een komiek van de oude stempel, geprezen om zijn perfecte timing. Maar achter de lach schuilde, zoals zo vaak, de tragiek. Zijn geboortehuis stond in Amsterdam. Vader Willem verdiende de kost met een groente- en fruitzaak tot hij op een onfortuinlijk moment door zijn eigen kar werd overreden en niet meer kon werken. Het gezin Kraaijkamp raakte aangewezen op de steun en wat extraatjes die moeder Adriana binnenbracht. ‘Mijn moeder heeft zich kapotgewerkt, is op haar 49ste gestorven aan het hart.'

Beeld: ANP
Dit artikel komt uit Story. Editie 1 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.