In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere tv-persoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Bart de Graaff, een kleine man met een groot hart én een dringende wens om beroemd te worden. Hij werd omroepbaas, de jongste ooit in Nederland. En omdat hij wist dat hij niet oud zou worden, leefde Bart snel en zonder rem.

Gaspedaal diep ingetrapt

Als jongen had Bart de Graaff (1967-2002) één droom: beroemd worden. Na een rol in de theaterproductie Boefje en een reclamespotje voor Bichoc-koekjes – Zeg maar nee, want dan krijg je er twee… toevallig – kreeg Bart een eigen tv-show: B.O.O.S., Barts Omroep Organisatie Stichting. Het werd de aanzet tot het oprichten van zijn eigen omroep, BNN, Barts News Network, in 1998. Hij leefde zijn leven met het gaspedaal diep ingetrapt, omdat het maar beperkt houdbaar was.

Article continues after the ad

Groeistoornis

Dat wist hij. Bart was iemand voor wie alles in het leven onmogelijk leek, maar voor wie niets onmogelijk bleek. In 1976 werd de toen negenjarige Bart aangereden door een auto terwijl hij op de stoep zat te knikkeren. Zijn onderbeen werd verbrijzeld, zijn hoofd raakte beklemd tussen het wiel en de wielkast. Men vermoedt dat er toen een bacterie in zijn lichaam is gekomen die twee jaar later zijn organen aantastte en zijn nieren totaal verwoestte. Daarmee kantelde zijn leven voorgoed. Bart werd dood- en doodziek en ontwikkelde een groeistoornis waardoor hij niet groter werd dan een kind van een jaar of twaalf.

Beeld: Peter Smulders
Dit artikel komt uit Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.