Ooit schitterden ze gedrieën in de tv-hit Jan Smit, de zomer voorbij. Wellicht is het een idee om nu een programma in het leven te roepen met de titel Jan Smit, de vriendschap voorbij. Want zoals Story eerder al onthulde, is het oorlog tussen voormalig boezemvrienden Jan Smit, Nick Schilder en Simon Keizer. Een tv-bron vertelt nu aan Story wat de ware reden is van de ruzie. En het ziet er niet naar uit dat het ooit nog goed komt! 

Story bracht onlangs het nieuws naar buiten dat in Volendam al langer het gesprek van de dag is: de nare ruzie tussen voormalig jeugdvrienden Jan Smit aan de ene kant en het drietal Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol aan de andere! De mannen die ooit schouder aan schouder de showbizz-wereld veroverden, zijn in oorlog met elkaar! Nadat een Volendamse bron enkele weken terug al hard aan de bel trok, heeft zich inmiddels ook iemand uit de tv-wereld gemeld die het verhaal over de ruzie aan Story bevestigt.

Geknapt

En die bron heeft nieuwe informatie: ‘Het is allemaal terug te voeren naar het programma Jan Smit, de zomer voorbij. Dat is in 2015 na negen seizoenen gestopt. Naar de buitenwereld toe werd gezegd dat het programma stopte omdat men alle interessante mensen wel had gezien. De realiteit was echter dat Nick en Simon niet meer wilden.’ Aanvankelijk had Jan begrip voor deze beslissing, zo weet de bron. De agenda van Nick en Simon zat inderdaad propvol en het programma waarin Jan met zijn vrienden op tournee ging langs campings in het buitenland, was behoorlijk tijdrovend. ‘Maar toen kreeg Jan te horen dat Nick en Simon wél het programma Nick & Simon, The Dream gingen doen, waarin ze probeerden door te breken in Amerika. Toen is er iets geknapt bij Jan. Ik zal die blik in zijn ogen nooit meer vergeten, de avond dat hij het had gehoord. Hij was verslagen.’

Helemaal mis

Jan raakte niet alleen zijn vriendschap met Nick en Simon kwijt, ook het contact met voormalig boezemvriend Kees Tol is verbroken! De eerste barstjes in hun vriendschap waren er al vanwege Kees’ medewerking aan het programma Talenten Zonder Centen waarin hij met Nick en Simon wekelijks een bekende Nederlander mee naar het buitenland nam. Opvallend: in twee seizoenen en zestien afleveringen ging zo ongeveer heel bekend Nederland mee op reis, behalve Jan Smit! Helemaal mis tussen de twee ging het echter toen Jan besloot Kees’ vader Thomas Tol, die jarenlang alle hits voor Jan schreef, aan de dijk te zetten.

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 44 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.