Hypochondrie, vliegangst, bang voor de dood en het rijden op de snelweg... Matthijs van Nieuwkerk kampt met een serieuze angststoornis. Eerdere hulp zou geen soelaas hebben geboden volgens de presentator. Tóch lijkt Matthijs van zijn angst te kunnen worden verlost.

Matthijs van Nieuwkerk (59) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een angststoornis heeft. Zo bekende hij een hypochonder te zijn, niet op de snelweg te durven rijden en vliegangst te hebben.

Vrij van angst

Volgens traumatherapeut Petra Beets zou Matthijs er goed aan doen hulp te zoeken. ‘Het was me al opgevallen dat Matthijs niet vrij is van angst,’ vertelt Petra aan Story. ‘Ik zou Matthijs adviseren eens met een psychotherapeut, psycholoog of traumatherapeut te praten. Tijdens de intake kan worden gekeken wat Matthijs nodig heeft om van zijn angst af te komen.

Stijf van de spanning

Wil je van je rijangst af, dan moet je in therapie. Wanneer je angst hebt om op de snelweg te rijden omdat je de snelheid niet aankan en gewoon een beetje bang bent, is het goed om EMDR-therapie, angstrijlessen en ACT-therapie te volgen.’ Bij EMDR-therapie zou het doel zijn om Matthijs met wetenschappelijk onderbouwde methoden niet aan zijn trauma te laten denken. ‘Tevens dempt het de angst,’ zegt Petra. ‘ACT-therapie is een therapie die ervoor zorgt dat je anders met je problemen omgaat. Je kunt daarmee de functie van angst duidelijk krijgen en op die manier leren hoe daarmee om te gaan. Mijn ervaring is dat als je maatwerk levert als therapeut, je daar op z’n minst een betere omgang mee kunt krijgen. Dat je niet meer stijf van de spanning in de auto zit.’

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 35 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.