Matthijs van Nieuwkerk heeft woensdag in Beeld en Geluid in Hilversum de Mies Bouwman Totempaal onthuld. De zes meter hoge totempaal bestaat uit gestapelde kubussen met daarop vooral portretten van de in februari overleden televisiepresentatrice. Het kunstwerk blijft minstens een jaar in Beeld en Geluid.

Na het overlijden van Mies Bouwman vroeg De Wereld Draait Door aan Ans Markus, Robin de Puy, Maarten Baas, Bas Kosters, Siegfried Woldhek, Gerti Bierenbroodspot en Marte Röling om een portret van Mies te maken met als basis een kubus van 80 bij 80 centimeter.

Article continues after the ad

Tevreden

Matthijs van Nieuwkerk is tevreden over het resultaat. 'We vroegen zeven kunstenaars van verschillende generaties, van verschillende pluimage, om een hommage aan Mies te brengen. Ik vind het mooi. Mies verdient het. Zie de golf van verdriet en ontsteltenis die door het land ging toen bekend werd dat zij overleden was. Ze hoorde bij ons.'

Knipoog

Het idee is een knipoog naar de rubriek De Totempaal die Mies Bouwman in de jaren zestig had in haar eigen programma Mies en Scène, waarin ze kunstenaars uitnodigde om gezamenlijk een kunstwerk te maken. Kunstenaars als Jan Wolkers, André Volten en Wim T. Schippers deden destijds mee. Zeven van die kunstkubussen vormden op elkaar gestapeld een totempaal.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP