In de jaren 80 en 90 was het in Studio Aalsmeer een komen en gaan van Nederlandse sterren. Zij schitterden op televisie, maar wat er achter de schermen gebeurde, bleef altijd een geheim. Tot nu. Topregisseur Bert van der Veer onthult welke dubieuze praktijken zich buiten het zicht van de camera’s afspeelden.

Al meer dan veertig jaar is Bert van der Veer een van de grootste regisseurs in Nederland. Samen met Ad Visser maakte hij Toppop groot, hij stond aan het begin van Barend & Van Dorp en de laatste jaren regisseerde hij de talkshows van Jeroen Pauw en Eva Jinek.

Studio Aalsmeer

In de jaren 80 en 90 was hij betrokken bij de grote entertainmentshows die toen immens populair waren. Daarvoor was hij bijna dagelijks in Studio Aalsmeer te vinden, een voormalige bloemenveiling die Joop van den Ende had gehuurd om er de grootste televisiestudio van Europa van te maken. Grote shows als Wedden, dat..?, de Soundmixshow, Mini-playbackshow, 1-2-3-show en vele andere programma’s werden daar gemaakt. Achter de schermen gebeurde vaak meer dan voor de camera, maar dat werd altijd geheimgehouden. Wat in Aalsmeer gebeurt, blijft in Aalsmeer, was het motto. Maar in zijn boek De magie van Studio Aalsmeer onthult regisseur en auteur Bert van der Veer nu toch enkele spraakmakende gebeurtenissen. 

Stemmen

Waar de laatste jaren veel twijfel is ontstaan of het stemmen bij talentenshows wel eerlijk verloopt, heeft Bert in 1988 bij de Soundmixshow een winnaar aangewezen zonder te weten of hij de meeste stemmen had gekregen. Die avond mocht het Nederlandse publiek voor het eerst telefonisch stemmen, met als gevolg dat het gehele telefoonnetwerk plat kwam te liggen. Hulpdiensten waren zelfs niet meer bereikbaar. Van de 1,2 miljoen bellers wisten er slechts 139.000 de centrale te bereiken. ‘In een kamertje aan het eind van de productiegang zaten twee PTT’ers verbijsterd naar hun computers te kijken. Nul data.’ In zijn boek beschrijft Bert wat zijn oplossing was voor die penibele situatie: ‘Heren, ik ga tussenstanden op een rij zetten en een winnaar bepalen.’ Die winnaar werd John Denver. Terwijl Michèle, de zangeres die Whitney Houston nadeed, volgens een latere enquête de winnares was geweest wanneer alles goed was verlopen.

Article continues after the ad

Weinig ruzies

Opvallend is dat er weinig geruzied werd. Alleen de ruzies tussen Joop van den Ende en Rudi Carrell staan menigeen nog voor de geest. In het boek vertelt Joop dat Rudi een moeilijke man was om mee samen te werken en dat dit tot onenigheid leidde. Ook tussen Henny Huisman en Hans van Willigenburg boterde het niet. ‘Ik weet niet hoe het nu tussen hen gaan,’ vertelt Bert. ‘Maar destijds weigerde Hans van Willigenburg de naam van Henny Huisman op tv te noemen. Wellicht had dat te maken met het feit dat Joop van den Ende in de jaren 80 vijf zomershows met Hans van Willigenburg bij de KRO zou maken. Maar nadat Joop Henny Huisman had ontdekt, werd Hans door Henny vervangen. Hans zou ook gevonden hebben dat Henny niet bij de KRO paste.’ 

Door: Karin Riethoven | Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 17 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.