In oktober 2021 bestaat de Nederlandse televisie 70 jaar. Story blikt in een serie portretten van bijzondere televisiepersoonlijkheden terug op de mens achter de sterren. In deze aflevering Toon Hermans, de filosoof van de levensblijheid, de dichter van de volkspoëzie. Hij bezat het ongeëvenaarde vermogen om van bijna niets een onweerstaanbaar theater van de lach te maken. Zijn timing – een soort voorpret die eindeloos werd opgebouwd – was zijn grote kracht. Het is bijna niet voor te stellen dat Toon, die zijn publiek moeiteloos wist te vermaken, een andere man werd wanneer hij alleen was met een vrouw.

Halve eeuw

Hij was een clown, chansonnier, dichter, kunstenaar en entertainer. De meester en beheerser van de schaterlach. Bijna een halve eeuw was Antoine Gérard Theodore Hermans (1916-2000) de bekendste en populairste artiest van Nederland én Vlaanderen. Zijn onemanshows werden door miljoenen gezien. Iedereen kende zijn liedjes, geen dichter verkocht meer boeken. Zijn ‘versjes’, zoals hij ze noemde, en zijn wijsheden belandden in het collectief geheugen en werden wandtegeltjes. Zoals het gedichtje Vriend: Je hebt iemand nodig, stil en oprecht, die als het erop aankomt voor je bidt of voor je vecht. Pas als je iemand hebt, die met je lacht en met je grient, dan pas kun je zeggen: ’k heb een vriend.

Article continues after the ad

Broadway

Begin jaren zestig trad hij ook op in Duitsland en Oostenrijk. Hij vond het nauwelijks een uitdaging ‘omdat de mensen om alles lachten. Er moet altijd een beetje gebokst worden. Dat is een facet van creativiteit en dat ontbrak volkomen. Ik heb zes weken lang de avonden geteld.’ Ook kreeg hij een uitnodiging om in New York te komen optreden. Hij ging kijken, maar kon het niet. ‘Ik voelde dat ik qua mentaliteit niet opgewassen was tegen de showbusiness in Amerika, ik vond het een fabriek, een industrie, een miljoenenbedrijf. Totaal anders dan mijn eigen winkeltje.’ De kranten meldden dat hij mislukt was op Broadway, maar hij trad er nooit op. 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 9 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.