Shorttrackster Lara van Ruijven (27) ligt nog altijd op de intensive care in een Frans ziekenhuis. Haar toestand is onveranderd en ze wordt in een kunstmatig coma gehouden. Dat laat schaatsbond KNSB vrijdagavond weten.

‘Bewonderenswaardig’

Haar situatie blijft kritiek, ondanks de goede medische zorg die ze in het ziekenhuis van Perpignan krijgt. De staf van de Nederlandse shorttrackselectie én Lara’s familie zijn zeer te spreken over de betrokkenheid en toewijding waarmee artsen en verplegend personeel haar verzorgen. Zij noemen die ‘bewonderenswaardig’. Desondanks balanceren familie en team nog tussen hoop en vrees.

Enorme steun

Sinds het nieuws over de verslechterde gezondheid van Van Ruijven delen sporters massaal steunbetuigingen met de hashtags #PanterLara en #staystrong. De warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten. “Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor”, liet haar vader weten.

Kunstmatig in coma

De 27-jarige Van Ruijven was met de Nederlandse shorttrackploeg op hoogtestage in Font Romeu. Wegens gezondheidsklachten werd ze eind vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Perpignan. Daar werd vastgesteld dat de Zuid-Hollandse kampt met een auto-immuunreactie, die tot ernstige complicaties heeft geleid, waaronder inwendige bloedingen. Ze is inmiddels twee keer geopereerd, maar dat had geen positief effect. Van Ruijven wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Article continues after the ad

Regerend kampioene

Van Ruijven is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse ploeg. Vorig jaar schreef ze geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw een individuele wereldtitel te pakken in het shorttrack: in het Bulgaarse Sofia was ze de beste op de 500 meter. In eerdere jaren was de regerend Nederlands kampioene ook op de relay succesvol. Op het teamonderdeel veroverde ze twee jaar geleden olympisch brons én zilver bij de WK, nadat twee jaar eerder de Europese titel was veroverd.

Sjinkie

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse shorttrackers worden opgeschrikt door heftig nieuws. In januari vorig jaar liep Sjinkie Knegt ernstige brandwonden op nadat hij een maand eerder al zwaar geblesseerd raakte bij een ongeluk met een heftruck. De Fries is inmiddels weer teruggekeerd op het ijs.

Bron: KNSB | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.