Huisje, boompje, beestje? Maarten van Rossem (77) moest er niet aan denken. Hij zag zichzelf niet als vader. Sterker nog: hij haatte kinderen naar eigen zeggen. Toch wist zijn vrouw Winnie hem na jaren over te halen een gezin te stichten, en daar heeft hij geen moment spijt van.

Maartens recept voor een goed huwelijk: niet scheiden en proberen de mindere momenten te overwinnen. En met elkaar práten! Maarten en Winnie deden dat in hun eerste huwelijks-jaren vaak over gezinsuitbreiding. ‘We hadden elk jaar onderhandelingen: zullen we dit jaar een kind bakken, ja of nee?’ Winnie zei steeds ‘nee’, omdat ze aan het opklimmen was bij Margriet, waarvan ze hoofdredacteur werd. Maarten vond dat prima, hij had niets met kinderen, vooral als ze nog in het ‘larvale stadium’ zaten. Hij vond zijn neefjes en nichtjes vervelende, schreeuwerige kinderen.

Article continues after the ad

Kinderhater

Maar na vijf jaar was Winnie klaar voor het moederschap. Dat was even slikken voor Maarten, maar: ‘Achteraf moet ik zeggen dat ik als kinderhater volledig ben omgeturnd. Ik vind kinderen hartstikke leuk, terwijl ik er geen moer van verwachtte.’ Sterker nog: na de geboorte van zoon Niels en dochter Ottolien was Maarten helemaal óm, en wilde hij voor een derde baby gaan. Maar dat wilde Winnie niet. Met zijn twee kinderen – die hij met liefde voorlas, hielp met huiswerk en tegenwoordig geregeld iets toestopt, is Maarten echter ook meer dan verguld. En zijn vier kleinkinderen maken hem helemáál een zielsgelukkige familieman.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 31 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.