De KRO-NCRV moet een boete van 20.000 euro betalen vanwege overtreding van de Mediawet in de talkshow Jinek. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. Het gaat om een aflevering van juli vorig jaar waarin Erland Galjaard uitvoerig over een commercieel product sprak.

In de aflevering had Erland een fitnessapparaat bij zich en demonstreerde het item in een filmpje. De overtreding betrof een zogeheten vermijdbare uiting, stelt de waakhond dinsdag. "Uit artikel 2.89, eerste lid, aanhef en onder b, van de Mediawet 2008 volgt dat het niet is toegestaan dat het media-aanbod van de publieke mediadiensten vermijdbare uitingen bevat die onmiskenbaar tot gevolg hebben dat de afname van producten of diensten wordt bevorderd. Het Commissariaat is van oordeel dat hier in de betreffende uitzending van Jinek sprake van was", aldus het Commissariaat voor de Media.

Handhaving

Het Commissariaat heeft de handhaving op “vermijdbare uitingen” opgevoerd, nadat de laatste jaren steeds meer overtredingen werden geconstateerd. In 2018 zijn de publieke omroepen uitgebreid voorgelicht over dit aspect van de Mediawet en kondigde het Commissariaat striktere handhaving aan. Handhaving van het verbod op vermijdbare uitingen is belangrijk om de non-commercialiteit en de onafhankelijkheid van de publieke omroep te waarborgen, aldus het Commissariaat. Onlangs legde het Commissariaat ook aan AVROTROS een boete op wegens een vermijdbare uiting. Dat betrof toen het programma Gorts Wijnkwartier. Hierin droeg presentator Ilja Gort een T-shirt dat ook in zijn eigen webshop verkrijgbaar was.

Bezwaar

De KRO-NCRV laat in een reactie weten bezwaar te maken tegen het jongste besluit. "Wij vinden het jammer dat onverwachte uitspraken over een product die gedaan zijn in de uitzending van Jinek hebben geleid tot deze boete van 20.000 euro. In een liveprogramma, zoals Jinek is, doen zich soms onvoorspelbare dingen voor die je niet altijd kunt voorkomen", aldus de omroep. "Wij hebben daarom besloten om bezwaar te maken tegen dit besluit van het Commissariaat."

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders | (ANP)