Sunny Bergman documentaire

Mannelijkheid is een maatschappelijk bepaald verschijnsel waar mannen zelf ook veel last van hebben. Dat hoopt Sunny Bergman aan te tonen in haar nieuwe documentaire Man Made, vertelt ze in een interview in het AD.

"Ik vond het nu wel tijd mannen aan te spreken: als jullie niet veranderen, kunnen we van de samenleving geen betere plek maken voor onze kinderen", zegt de documentairemaakster.

Onderzoek

Bergman vertelt in het interview hoe ze als feminist vaak gericht was op hoezeer vrouwen last hebben van een samenleving waarin de macht nog altijd grotendeels bij mannen ligt. "Ik mis een analyse over mannelijkheid in berichtgeving over actuele verschijnselen, zoals het #Metoo-debat, schietpartijen op scholen in Amerika, terreuraanslag; in 95 procent van de gevallen zijn mannen de daders." Daarom ging ze onderzoeken of de verschillen biologisch zijn of door culturele verwachtingen van mannelijkheid worden veroorzaakt.

Mede dankzij hersenscans, testen van testosterongehaltes en gesprekken met mannen kwam de 46-jarige Bergman tot opmerkelijke conclusies. Zo blijken balletdansers een hoger testosterongehalte te scoren dan rugbyers.

Article continues after the ad

Man Made is maandagavond te zien bij VPRO op NPO2.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & Beeld: ANP