Het cruiseschip Diamond Princess waarop in Azië het coronavirus geconstateerd werd, had 3750 mensen aan boord – passagiers en bemanning. Er waren 540 besmettingen en daarom moesten passagiers twee weken (!) in quarantaine op hun hut blijven. Deze week kwamen de laatste Nederlanders terug. Twee maanden geleden, toen nog niemand van het virus gehoord had, maakte Story’s Catherine Keyl exact dezelfde cruise. In Story haar boeiende dagboek.

Story’s Catherine Keyl maakte dezelfde reis als de onfortuinlijke cruisepassagiers die op de Diamond Princess geconfronteerd werden met het coronavirus. Catherine: ‘Toen ik in december vorig jaar mijn reis in Singapore begon, op een ander cruiseschip, kon ik niet vermoeden dat twee maanden later de situatie daar totaal veranderd zou zijn! Gelukkig maar, want wat heb ik genoten van deze bijzondere cruise, die ik in mijn eentje maakte. Singapore staat bekend om z’n netheid. Toch zijn er daar besmettingen waargenomen. De maatregelen die zijn getroffen liegen er niet om: ben je besmet dan zoeken ze meteen uit met wie je hebt gereisd, wie achter je zat in het vliegtuig, wie voor je. Toen ik er was, zag alles er nog relaxed uit. 

Article continues after the ad

Bloemen

Intussen zag ik er de indrukwekkendste dingen. Zo was ik in de grootste kas ter wereld, gemaakt uit één stuk van wel 1,28 hectare. Als Hollandse vrouw, verwend op het gebied van bloemen, vond ik het een béétje een teleurstelling. Er hingen bakken met petunia’s, die kopen wij ’s zomers voor vijftig cent per polletje. Maar de Singaporezen hadden nog nooit zoiets gezien. Dus het was voor mij heel grappig om een Chinese meneer in katzwijm te zien vallen voor een groepje petunia’s. 

Hoogtepunt

‘Natuurlijk wil ik de tunnels zien waarin de Vietcong-strijders zich verborgen hielden voor de Amerikanen. De Cuchi-tunnels liggen een uur reizen buiten Saigon. 250 kilometer tunnel zonder zwaar gereedschap gegraven, waar zich ook keukens en vergaderkamers in bevinden. Over het algemeen zijn Vietnamezen mooie, kleine en slanke mensen. Iedereen vroeg zich af of de toeristen de tunnel in zouden durven. Ik dacht met mijn postuur: en wat als ik klem kom te zitten? Weet je wat, ik kijk het aan. Nou, mijn arm ging er aardig in, maar de rest niet. Onvoorstelbaar dat mensen acht uur per dag onder de grond zaten, uit angst voor de Amerikaanse bombardementen! Het laatste deel van de reis ging naar Halong Bay, bekend van de grillig gevormde bergen. Er zijn nu winkelcentra,  groot aangelegde havens en er meren meerdere cruiseboten per dag aan. Een snel veranderend deel van de wereld. De vraag is hoeveel remmende werking het coronavirus op deze ontwikkelingen zal hebben... 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 10 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.