Net nu de storm rond de plasseksvideo van Patricia Paay was gaan liggen, wordt de hele zaak opnieuw opgerakeld: op 14 mei moeten twee verdachten zich bij de rechtbank melden. Dit nadat één van de twee, Michel Vellema, in 2018 samen met nieuwswebsite GeenStijl al civielrechtelijk werd veroordeeld tot een gezamenlijke geldboete van 30.000 euro wegens de verspreiding van het intieme filmpje.

Die verspreiding begon bij het Twitter-account van Michel, met de naam Eendevanger. Vervolgens plaatste GeenStijl het bericht door, waarna het leed was geschied en heel Nederland de beelden onder ogen kreeg. Het OM deed GeenStijl, Michel en een man met wie hij zijn Twitter-account aanstuurde in november 2018 een strafvoorstel om de zaak buiten de rechtbank te kunnen afhandelen. Wat het voorstel inhield, is niet duidelijk. Wel is bekend dat GeenStijl daarmee akkoord ging, maar Michel en zijn kompaan niet. ‘Dat de boel wordt opgerakeld, is niet leuk voor Patricia,’ vertelt Michel aan Story. ‘Patricia heeft niets met deze rechtszaak te maken. Zij kan hier niets aan doen. 

Article continues after the ad

Dakloos

In de media werd bericht dat Patricia dit veroorzaakt zou hebben, maar dat is niet waar. Ik neem haar niets kwalijk. Een of andere officier van justitie wil dat we hier ook strafrechtelijk voor gestraft worden.’ Waar Patricia het grootste slachtoffer is, heeft de verspreiding Michel financieel gesloopt. ‘Ik heb al 2,5 jaar geen inkomen. Het lukt me door de berichtgeving rondom mijn persoon niet aan een baan te komen. Op papier ben ik dakloos. Ik verblijf door heel Nederland bij vrienden. Ik heb een week in de daklozenopvang tussen de zwervers en alcoholisten gezeten, daar was ik snel klaar mee. Als ik daar was gebleven had ik een uitkering gekregen, nu niet.’ 

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 12 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.