Oranje-shorttrackster Lara van Ruijven (27) is tijdens een trainingskamp eind vorige week ernstig ziek opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Frankrijk. “Ook na vannacht is haar situatie nog altijd onveranderd, ze vecht voor haar leven”, zegt Carl Mureau van de KNSB. En dat nieuws hakt er flink in. Bekende sporters delen massaal hun steunbetuigingen.

Bondscoach van Van Ruijven

Haar bondscoach Jeroen Otter deelde vanmorgen een mooie boodschap bij een hart met panterprint. Hij schrijft: “Alleen jij ervaart nu dat donker geen licht toelaat. Alleen jij wordt gewaar dat stilte zelfs ruis geen toegang biedt. Om dit te bevechten werp ik jou oneindig veel lichtpuntjes toe, en stuur ik jou een stroom aan berichtjes die zelfs door stilte niet kunnen worden gestopt.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

'Zeer zorgelijk’

Via WhatsApp laat Otter vanuit Frankrijk weten dat haar situatie nog altijd zeer zorgelijk is. Zijn collega Carl Mureau, persvoorlichter bij de KNSB,  doet vanuit Nederland verder het woord.  “Ik sta de hele dag in nauw contact met Frankrijk”, zegt Mureau. “Ze wordt omringd door haar allernaasten, zoals haar vader en vriend. Het is wachten op herstel. Maar op dit moment is er niets veranderd.” Lara is twee keer geopereerd en ligt nu op de IC. “Haar lichaam moet nu zelf herstellen. Het is afwachten. Maar we zien tot nu toe geen enkele verbetering. Dit raakt het hele team.”

Article continues after the ad

Enorme steun

Sinds het nieuws over de verslechterde gezondheid van Van Ruijven delen sporters massaal steunbetuigingen met de hashtags #PanterLara en #staystrong. De warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten. “Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor”, liet haar vader weten.

De tekst gaat verder onder de tweets.

Kunstmatig in coma

De 27-jarige Van Ruijven was met de Nederlandse shorttrackploeg op hoogtestage in Font Romeu. Wegens gezondheidsklachten werd ze eind vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Perpignan. Daar werd vastgesteld dat de Zuid-Hollandse kampt met een auto-immuunreactie, die tot ernstige complicaties heeft geleid, waaronder inwendige bloedingen. Ze is inmiddels twee keer geopereerd, maar dat had geen positief effect. Van Ruijven wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Regerend kampioene

Van Ruijven is al jaren een vaste waarde in de Nederlandse ploeg. Vorig jaar schreef ze geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw een individuele wereldtitel te pakken in het shorttrack: in het Bulgaarse Sofia was ze de beste op de 500 meter. In eerdere jaren was de regerend Nederlands kampioene ook op de relay succesvol. Op het teamonderdeel veroverde ze twee jaar geleden olympisch brons én zilver bij de WK, nadat twee jaar eerder de Europese titel was veroverd.

Sjinkie

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse shorttrackers worden opgeschrikt door heftig nieuws. In januari vorig jaar liep Sjinkie Knegt ernstige brandwonden op nadat hij een maand eerder al zwaar geblesseerd raakte bij een ongeluk met een heftruck. De Fries is inmiddels weer teruggekeerd op het ijs.

Door: RTL nieuws | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.