Ze zullen het zelf wellicht niet beseffen, maar Claudia de Breij en Sanne Wallis de Vries hadden het een stuk moeilijker gehad als Natascha Emanuels er niet was geweest. Deze pionier voor het vrouwencabaret in Nederland werd vorige week in Amsterdam begraven. Cilly Dartell onthult: ‘Ik mocht niemand zeggen dat ze Alzheimer had...’ 

In de jaren zeventig zette cabaretière Natascha Emanuels het vrouwencabaret op de kaart. En hoe: de voorstellingen van Natascha’s formatie Het Vrouwenkabaret zorgden geregeld voor fikse opschudding met teksten als ‘het is menens met de penis!’ Oprichtster van de theatergroep was Natascha zelf, die na een zware periode waarin ze werd geteisterd door de ziekte van Alzheimer, afgelopen 12 mei op 78-jarige leeftijd overleed. Pijnlijk detail daarbij is dat de aandoening binnen Natascha’s familie eerder slachtoffers maakte; ook haar moeder en zus werden getroffen door de ziekte van Alzheimer. Zo’n zestig vrienden en familieleden verzamelden zich afgelopen donderdag op begraafplaats Zorgvlied aan de Amsterdamse Amstel om afscheid te nemen van de cabaretière. Onder hen Paul de Leeuw, die het vak van haar leerde, Hans van Willigenburg die met Natascha in het theater stond en hartsvriendin Cilly Dartell. Die laatste maakte als 17-jarige deel uit van Het Vrouwenkabaret en bleef altijd bevriend met haar leermeesteres.

Article continues after the ad

Alzheimer

Toen Natascha’s echtgenoot Anne Fortuin in 2010 overleed, zocht Cilly haar thuis op en kwam tot een schokkende ontdekking, vertelde ze in haar ontroerende toespraak. ‘Toen ik de deur opende, zag ik daar een broodmagere Natascha. Gaandeweg viel het me op dat ze steeds dingen vergat, dingen opnieuw vroeg of vertelde. Uiteindelijk vertelde ze me dat ze Alzheimer had en vroeg ze me in eerste instantie om er met niemand over te praten. Ze vroeg me, nu haar Anne er niet meer was, om voor de financiën te zorgen. Want ze snapte er niet zoveel meer van en wij kenden en vertrouwden elkaar al zo lang. En oh ja, dat ze zo mager was, kwam omdat ze vaak vergat om te eten.’ Cilly hielp Natascha waar ze kon, terzijde gestaan door onder anderen Natascha’s stiefzoon Jasper – de zoon van haar Anne – en diens geliefde Mary-Gon. Een mooie uiting van vriendschap van Cilly, die haar overleden vriendin dan ook voor één ding eeuwig dank- baar moet zijn: het was Natascha die haar voorstelde aan haar grote liefde Jan Cocheret de la Morinière, die verkeersvlieger is en met wie ze in Florida woont. 

Lees het hele verhaal in editie 22. Nu in de winkel.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders