Amsterdam is de vierde stad die afziet van de organisatie van het Eurovisiesongfestival van 2020. De stad heeft geen geschikte locatie kunnen vinden. Eerder maakten Leeuwarden, Den Haag en Breda al bekend niet langer kandidaat te zijn om het liedjesfestijn te huisvesten.

Leeuwarden moest als eerste verstek laten gaan. Half juni liet de gemeente weten niet te kunnen voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld door de European Broadcasting Union (EBU). De hoogte van het plafond van het WTC Expo in de Friese stad bleek een probleem. Volgens de stad was het niet realistisch om de evenementenhal op korte termijn te verhogen. Een woordvoerder zei destijds dat de hoogte van de zaal 'eigenlijk de enige vereiste was waaraan we niet kunnen voldoen'.

Article continues after the ad

Den Haag

Enkele dagen later liet ook Den Haag weten niet te kunnen voldoen aan de gestelde eisen. In 1980 organiseerde de stad het festival in het Nederlands Congresgebouw, maar het songfestival is nu veel groter en past niet meer in het huidige World Forum. De stad overwoog ook het ADO Den Haag-stadion en het Malieveld als locatie, maar ook dat bleek qua tijd en kosten niet haalbaar.

Breda

Breda was de derde stad die bekendmaakte niet langer mee te dingen, vanwege de 'grote financiële risico’s die bij de organisatie van het evenement horen"' Breda beschikt over een geschikte locatie, de evenementenhal Breepark, maar stapte toch uit de race. 'Uit een nadere toelichting op de spelregels van dit bijzondere evenement lijkt het erop dat de totale garantie voor het aanzienlijke bedrag eenzijdig door de gemeente afgegeven moet worden. Dit is niet realistisch. Zeker omdat het event niet alleen promotie voor Breda, maar voor heel Nederland oplevert', liet de wethouder evenementen van Breda maandag weten.

Gaststad

Momenteel zijn er nog vijf steden die het festival willen organiseren: Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht/Limburg. Zij hebben nog tot 10 juli om hun bidbooks in te leveren. De definitieve keuze voor de gaststad wordt in augustus bekendgemaakt.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders