Niet veel mensen zullen weten dat oud-voetballer Søren Lerby, die jarenlang getrouwd was met Willeke Alberti, een poosje in de gevangenis heeft gezeten. Aan Story vertelt een voormalige cipier van de Bijlmerbajes hoe hij zich de maandenlange detentie van Søren herinnert. 

Bijlmerbajes

Hoewel de grootste criminelen van ons land doorgaans opgesloten zitten in de extra beveiligde inrichting EBI in Vught, is de meest roemruchte gevangenis van ons land zonder twijfel de Bijlmerbajes in Amsterdam-Zuidoost. Kort na de sluiting van deze penitentiaire inrichting in 2016 werd besloten om het publiek de mogelijkheid te geven een kijkje te nemen binnen de voormalige gevangenismuren.

belastingfraude

Tijdens deze rondleidingen waren veel mensen verbaasd dat ze in het gevangenismuseum naast foto’s van criminelen als Willem Holleeder, Klaas Bruinsma en Volkert van der Graaf, óók de foto van oud-voetballer Søren Lerby zagen hangen. Het is bij weinig mensen bekend dat de voormalige echtgenoot van Willeke Alberti, met wie hij van 1983 tot 1996 getrouwd was en met wie hij in 1983 zoon Kaj kreeg, nog tijdens hun huwelijk in de gevangenis belandde. Zo kan een voormalige cipier (naam bekend bij Story) zich de aanwezigheid van de linksbenige Deense voetballer nog goed herinneren. ‘Søren heeft maandenlang in de Bijlmerbajes gezeten. Dat was ergens eind jaren tachtig, begin jaren negentig.’ Søren werd ervan verdacht in 1983 te hebben meegewerkt aan belastingfraude. De Deense voetballer werd in dat jaar getransfereerd van Ajax naar de Duitse topclub Bayern München en zou het volledige transferbedrag van een miljoen gulden als loon ontvangen. Om hier geen belasting over te hoeven betalen werd dit bedrag naar verluidt gestort op een geheime Zwitserse bankrekening, die pas jaren later door justitie werd ontdekt. Na uitvoerig onderzoek bleek uiteindelijk dat Søren hier zelf geen weet van had, en werd de oud-voetballer vrijgesproken van belastingfraude. Maar op dat moment had hij al enkele maanden achter slot en grendel gezeten. 

Article continues after the ad

Gedrag

‘Søren gedroeg zich heel normaal in de gevangenis,’ weet de cipier nog goed. ‘Hij bleef erg op de vlakte, maar dat was ook logisch. Niet alleen was hij een bekende voetballer, hij was het leven met criminelen in een afgesloten ruimte natuurlijk ook niet gewend. Dan ben je uiteraard heel erg op je hoede. Het zal je niet verbazen dat zijn aanwezigheid als een lopend vuurtje door de gevangenis ging. Het was immers niet gebruikelijk dat er bekende topvoetballers in de Bijlmerbajes terechtkwamen...’ 

Beeld: Peter Smulders