De vader van Sonja Bakker heeft darmkanker met uitzaaiingen. Hij is doodziek, maar weigert zich op te laten nemen in het ziekenhuis. Aan Story vertelt Sonja over haar moedige vader en over de angst dat ze geen afscheid van elkaar kunnen nemen.

Sonja Bakker (45) maakt zich elke dag steeds meer zorgen om haar vader Theo (76). In mei vorig jaar werd er bij hem darmkanker geconstateerd en eind vorig jaar bleek dat er uitzaaiingen zijn in zijn buikvlies, lever en lymfeklieren. Lange tijd wilde hij geen chemokuren, maar uiteindelijk besloot hij er toch voor te gaan.

Article continues after the ad

Fatsoenlijk afscheid

De afgelopen maanden heeft Sonja met haar familie de boerderij van haar ouders volledig verbouwd. ‘Mijn vader weigert naar het ziekenhuis te gaan. Want dat betekent dat als hij daar ligt, wij niet bij hem op bezoek mogen komen. Hoe ziek hij ook is, hij zal zich niet laten opnemen. Want stel je voor dat hij daar eenzaam op sterven ligt. En dat is best reëel. Hij is echt heel ziek. De kanker zit in zijn hele lichaam en we weten dat hij niet beter wordt. Met de chemo die hij nu krijgt, ‘koopt’ hij als het ware tijd, maar blijft de kwaliteit zoals hij dat wil gehandhaafd. Maar ook dat houdt een keer op. Dan ligt hij in het ziekenhuis op sterven en kunnen we niet eens fatsoenlijk afscheid van hem nemen. Dat vindt hij een vreselijk idee. En wij als kinderen ook. Dat is echt een grote angst. We kunnen dan niet eens op bezoek. Terwijl we hem nu elke dag zien.

Risico

Mijn zus, ik geef haar echt een dikke tien, woont vlak bij hem en doet ontzettend veel. En Barry en ik gaan ook dagelijks naar hem toe. Dan lachen en praten we, halen herinneringen op. We zorgen ervoor dat hij een mooie laatste tijd heeft. En natuurlijk zullen er mensen zijn die zeggen dat je niet bij je ouders op bezoek mag. Dat je risico loopt om ze te besmetten. Maar dat is een risico wat we nemen. Het alternatief is dat we niet bij mijn vader langs kunnen, dat we hem moeten laten vereenzamen terwijl hij al doodziek is. Dat kan ik niet. We doen boodschappen voor hem, zorgen dat hij lekkere dingen kan eten. Als je het toch over kwaliteit hebt, dan is dit voor hem de kwaliteit van het leven. Met zijn drie kinderen om zich heen. Daarom hebben we de boerderij in korte tijd zo verbouwd dat mijn vader thuis volledig thuis verpleegd kan worden. Het zijn dierbare momenten die we nu als familie beleven. Ondanks de corona-crisis.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 18 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.