Sonja Bakker (46) stopt voor onbepaalde tijd met schrijfwerk en ook haar nieuwe kookboek zal voorlopig niet verschijnen. De dieetgoeroe geeft het vele knip- en plakwerk toe en is behoorlijk van slag door alle commotie. De komende maanden heeft Bakker behoefte aan rust.

Na de zoveelste melding van plagiaat én een onderzoek dat het knip- en plakwerk aantoont, laat ze weten haar werk voorlopig neer te leggen. In haar boeken zijn een aantal recepten van foodbloggers en uit Allerhande gekopieerd. Eerder liet de blondine nog weten dat dit niet het geval zou zijn. 

Sonja Bakker stopt voorlopig

De dieetboekenschrijfster biecht bij RTL Boulevard op dat verschillende maatregelen te hebben genomen na alle beschuldigingen. 'Ik was ervan overtuigd dat ik daarmee het lek boven had', vertelt de eierkoekengoeroe. Maar dat is dus niet het geval.

Kopieerwerk

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat Sonja het recept 'Stoofvlees op z'n Italiaans' uit haar kookboek 'La bella Italia' heeft gekopieerd uit de Allerhande uit 2014. Ook in haar boek 'Streetfood' staan recepten die wel héél veel lijken op eerdere gerechten uit de Allerhande. Daar blijft het niet bij, want Bakker zou ook veel gebruik gemaakt hebben van de websites Leukerecepten.nl en Brendakookt.nl 

Article continues after the ad

Behoefte aan rust

In een statement aan RTL Boulevard vertelt ze: 'Hoewel ik 20 jaar met veel plezier en liefde aan mijn boeken heb gewerkt, merk ik dat mijn gezondheid onder deze situatie leidt. Het laatste anderhalf jaar heb ik veel tegenslagen gehad en dit is de nekslag'. Ze vervolgt: 'Ik ben er momenteel erg van slag van, en voel me 100% verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. De komende periode heb ik behoefte aan rust. Vandaar dat ik heb besloten af te zien van het maken van het vega-boek. Mijn werk als schrijfster en onderneemster zal ik vanaf maandag onhold zetten voor onbepaalde tijd', aldus de dieetgoeroe. 

Verwijderd van Instagram

Vorige maand werd bekend dat de schrijfster vele recepten van andere foodbloggers had overgenomen. Nadat honderden Instagramaccounts haar account rapporteerden, werd ze verwijderd van het social mediaplatform. De goeroe zou recepten van onder andere websites als Yummly, Rosemarie's Kitchen, Jessica Gavin, Carlsbad Craving en Garden in the kitchen hebben gebruikt. En niet alleen gebruikt: ze heeft de Engelse teksten door Google translate gehaald en dus vertaald naar het Nederlands. Niet alleen de teksten zouden overgenomen zijn, maar ook de foto's.

Eerdere beschuldigingen

Het is niet de eerste keer dat de 'diëtist' beschuldigd wordt van plagiaat. Ook in 2006 klonken er verwijten, omdat ze in haar boek 'Bereik je ideale gewicht' wel twintig zinnen zou hebben overgenomen van het boek 'Afslanken en persoonlijke groei' van collega Bea Pols. De rechtbank in Haarlem oordeelde destijds dat Bakker geen plagiaat had gepleegd. Hij vond dat de boeken 'naar hun aard' op elkaar lijken, maar dat het begrijpelijk is, omdat de twee dezelfde opleiding volgden en dus dezelfde kennis opdeden.

Bron: RTL Boulevard, Shownieuws | Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.