Loretta Schrijver beloofde haar moeder nooit alleen te laten. Dat deed ze ook niet. Tot aan haar dood was ze er voor haar. Maar de wens van haar overleden vader kon ze niet in vervulling laten gaan, en dat heeft de presentatrice jarenlang gekweld.

Pensioen

Alweer elf jaar is Loretta Schrijver (64) het vaste gezicht van Koffietijd. Over een paar jaar bereikt ze de pensioengerechtigde leeftijd, maar aan stoppen denkt ze nog lang niet. ‘Mijn man zegt altijd dat ik niet zou kunnen stoppen met mijn werk omdat ik niet buiten de aandacht kan. Maar ik houd van mijn werk, niet om de aandacht die het oplevert maar omdat ik het oprecht geweldig werk vind,’ vertelt Loretta in Plus Magazine. Hoewel Loretta zich niet kan voorstellen dat ze nooit meer zal werken, weet ze wel dat ze goed kan niksen. In de zomermaanden ligt haar televisiewerk vaak drie maanden stil en doet ze vrijwel niets. Ze houdt naar eigen zeggen van lummelen, de hele dag door. Het zijn ook vaak de maanden waarin Loretta met het ouder worden bezig is. Het voordeel van ouder worden vindt Loretta dat ze wijzer en zelfverzekerder is. Ze voelt zich steeds minder schuw en weet beter wat ze wel en niet wil. Maar ze vindt het jammer dat ze daar niet meer zo lang van kan profiteren, omdat het grootste gedeelte van haar leven achter haar ligt.

Article continues after the ad

Verleden

Loretta beseft elk jaar meer dat het leven eindig is. ‘Vijf jaar geleden voelde ik me nog helemaal niet oud. Eerlijk gezegd zie ik op tegen het ouder worden. Ik ben bang voor de aftakeling. Het liefst stop ik het weg, maar ik merk dat die angst steeds in me kruipt en somber maakt.’ Hoewel ze zoveel mogelijk in het hier en nu probeert te leven, denkt ze nog veel aan het verleden. Aan haar ouders, aan de talloze keren dat ze verhuisden en de belofte die ze haar moeder deed. Loretta werd in New York geboren. Toen ze tien maanden was, kwam het gezin terug naar Nederland. Na haar kleuterjaren gingen ze weer naar Amerika, naar Hollywood. Loretta was acht toen het gezin definitief naar Nederland terugkeerde. Achtereenvolgens woonde ze in Den Haag, Venlo, Zandvoort en Amsterdam. Het vele verhuizen zorgde ervoor dat Loretta zich nooit goed aan mensen leerde hechten. Overal moest ze zich weer aanpassen en nieuwe vrienden maken. Loretta klampte zich in die tijd enorm vast aan haar moeder.

DOOR KARIN RIETHOVEN | FOTO EDWIN SMULDERS

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 19 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.