Nederland kent Maarten Steendam (41) inmiddels als presentator van Hart van Nederland, maar hij blijkt ook al naam te hebben gemaakt als auteur. De presentator bracht een aantal jaren terug het boek Jong en Schuldig uit, waarin hij schrijft over de periode in zijn leven waarin hij gebukt ging onder een fikse schuld. Hoe kwam het zo ver?

Limousine

‘Dat klinkt een beetje raar, maar ik wilde op jonge leeftijd alles, en ook metéén,’ vertelt Maarten aan Story. ‘Ik wilde alles meemaken. Ik heb later ook weleens gezegd dat twintig misschien wel de leeftijd is waarop je het meeste wilt, maar het minste kunt. Maar ik gaf ook wel geld uit aan belachelijke luxe dingen. Even een limousine huren bijvoorbeeld. Ik had een enorm zelfgeruststellend vermogen. Zo van: dat los ik later wel op.’ Dat was echter niet het geval en op enig moment had Maarten te maken met een totaalschuld van maar liefst 18.000 euro! Hij greep rigoureus in en zette zichzelf op financieel rantsoen.

Article continues after the ad

Positief blijven

‘Ik probeerde altijd positief te blijven, maar er zijn natuurlijk wel momenten dat je denkt: gadverdamme. Ik heb wel altijd de lange termijn voor ogen gehouden. Ik wist dat ik er uiteindelijk wel uit zou komen na twee, drie jaar op de blaren zitten. Ik kon even niet op vakantie of kleren kopen, maar met het vooruitzicht dat ik daarna mijn leven weer zou kunnen oppikken. Zo voelde het namelijk wel een beetje; ik was vijfentwintig en ik kon eigenlijk niks. Geen huis kopen. Als ik zou willen trouwen, had ik niets te bieden. Het voelde een beetje of ik mezelf schaakmat had gezet.’

Beeld: Nick van Ormondt
Dit artikel komt uit Story. Editie 3 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.