Renate Dorrestein wordt op Hemelvaartsdag begraven. De uitvaart is in besloten kring in het Noord-Hollandse Aerdenhout, waar de schrijfster woonde en vorige week vrijdag in het bijzijn van haar dierbaren overleed.

De schrijfster kreeg in december 2017 te horen dat ze slokdarmkanker had. Hierom onderging ze chemo en bestraling, maar dit kon enkel haar levensduur verlengen. Bekend was dat de tumor niet weg zou gaan. Dorrestein is 64 jaar geworden.

Werk

Dorrestein publiceerde haar eerste roman Buitenstaanders in 1983. Er zouden er nog tientallen volgen. In 1997 schreef ze het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam. Haar werk verscheen ook in het buitenland. Zo werd de roman Een hart van steen (1998) onder meer vertaald in het Engels, Spaans, Duits, Fins, Deens en Kroatisch. Voor haar oeuvre kreeg de schrijfster in 1993 de Annie Romein Prijs, tegenwoordig de Opzij Literatuurprijs.

Populair

Volgens haar uitgeverij is de vraag naar zowel oud als nieuw werk sinds haar heengaan fors gestegen. Ook is er druk gebruik gemaakt van de condoleanceregisters die in boekhandels en bibliotheken ter tekening zijn neergelegd, waar veel van haar lezers gebruik van maken.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebook pagina!

Beeld: ANP
(Nu.nl)