RTL Nederland wil op korte termijn met de hele mediasector afspraken maken over gewenst gedrag. Directeur Sven Sauvé zei woensdagavond tijdens een gesprek in de Tweede Kamer over seksueel grensoverschrijdend gedrag dat hij daarnaast gelooft in een overkoepelend en onafhankelijk meldpunt voor de sector.

De recente onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik achter de schermen van The Voice of Holland hebben volgens Sauvé laten zien dat er grond is voor een eenduidige aanpak van de hele mediasector. 'Een aanpak die ervoor zorgt dat mensen bekend zijn met en handelen naar de gewenste omgangsvormen. En die ervoor zorgt dat het normaal is dat je elkaar aanspreekt op ongewenst gedrag', stelde hij tegenover de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), die het gesprek had georganiseerd.

'Convenant'

De RTL-baas zegde toe te zullen bijdragen aan het opstellen van het 'convenant' waarin de sector de afspraken moet vastleggen. Voor het opstellen daarvan roept Sauvé de hulp in van '(ervarings)deskundigen, maatschappelijke influencers, beleidsmakers en toezichthouders'. RTL hoop hiermee een duurzame oplossing te hebben om misstanden te voorkomen. 'En vooral om een sociaal veilige en inspirerende werkcultuur te bevorderen voor zowel deelnemers, makers als andere betrokkenen die meewerken aan onze programma’s.'

RTL pleit daarnaast ook voor een onafhankelijk meldpunt waar mensen op een laagdrempelige manier misstanden kunnen melden.

Article continues after the ad

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.