Daphne Lammers huilde van de pijn toen het coronavirus haar te pakken had. Ze kon geen gesprek meer voeren of de trap oplopen. Ontredderd belde de RTL-nieuwslezeres het ziekenhuis. Maar ze mocht niet komen. ‘Ziek maar thuis uit,’ kreeg ze tot haar verbijstering te horen.

Doorzetter

Daphne Lammers (48) was altijd gewend ‘door te gaan’. Die instelling bezorgde haar na haar studie aan de School voor Journalistiek uitdagende banen bij allerlei nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Al sinds 1998 draait Daphne mee in de tv-wereld, waarvan de laatste zeven jaar als anchor van RTL Nieuws. Ze houdt er nog altijd niet van het rustig aan te doen, maar afgelopen november werd ze daar wel toe gedwongen.

Corona

Echtgenoot Bram bleek corona te hebben en Daphne werd ook positief getest. Ze voelde zich eerst alleen ziekig en had hoofdpijn, maar niets zorgwekkends. Dat veranderde toen ze ineens haar reuk kwijt was. En terwijl Bram na drie weken was opgeknapt, voelde Daphne zich nog steeds belabberd. ‘Relatief milde klachten, zo zouden we het bij het nieuws omschrijven.’ Maar al snel werd het foute boel. Van het ene op het andere moment wist ze niet meer waar ze het zoeken moest en huilde ze van de pijn. ‘Alles deed pijn,’ zegt Daphne, die al snel de trap niet meer op kon, en geen gesprek meer kon voeren. ’s Nachts werd ze steeds wakker en ’s ochtends kon ze nog geen föhn optillen.

Geweigerd

‘Uit pure wanhoop belde ik het ziekenhuis. Mevrouw, u praat nog gewoon, u hoeft echt niet naar ons toe te komen. Ziek maar gewoon thuis uit, klonk het.’ Daphne is het – naar eigen zeggen – zó niet gewend door haar lichaam te worden beperkt, dat ze het proces van accepteren ontzettend moeilijk vond. Het ‘rammen’ dat ze zo gewend was tijdens hectische nieuwsuitzendingen, had plaatsgemaakt voor voorzichtige wandelingetjes door het park. Daarnaast ging ze met een fysiotherapeut werken aan haar spierkracht en conditie. Ook klopte ze aan bij een psycholoog voor hulp in het proces van accepteren en loslaten. Nu Daphne zich beter voelt, wil ze dolgraag weer helemaal aan de slag. Achter de schermen is ze al bezig, met het trainen van collega-presentatoren. Maar rustig aan. ‘Mijn RTL-baas Harm steunt me door te zeggen dat ik de stip op de horizon niet te dichtbij moet zetten.’  

Article continues after the ad

DOOR JOËL POLLEMANS | FOTO BRUNOPRESS

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 23 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.