Ron Brandsteder aarzelde geen moment toen tv-zender ONS hem vroeg samen met Patrick Martens (ex-GTST, ex-ZOOP) als reisleiders door het prachtige Denemarken te rijden met een groep kampeerders. 'Ik ben 69, ik mis dat televisieleven niet, maar soms komt er iets leuks op je pad. En dat was Love for the Campsite.'

Het gezelschap maakte de reis bijzonder, leggen de twee presentatoren uit. 'Het was een groep van acht vrijgezelle vijftigplussers waarbij de kampeerervaring van het ene uiterste naar het andere gaat.' Bij Love for the Campsite overnachten de deelnemers op vijf verschillende ANWB-campings en slapen ze in campers, caravans, vouwwagens en tenten van Camp to Go. Het reisleidersduo Brandsteder-Martens is zelf nog relatief onervaren met kamperen. En dat levert veel hilarische televisie op.

Privacy

Na twee weken voor het programma reizen door Denemarken weet Brandsteder het zeker. Voor kamperen is hij niet uit het goede hout gesneden. 'Ik miste mijn privacy. Ik mocht ook stiekem af en toe in een huisje slapen', zegt Brandsteder samenzweerderig en daarna weer met die kenmerkende gulle lach. 'Maar ja daardoor was ik voortdurend mijn spullen kwijt. Dan lag het in de camper, dan weer in het hotel.'

Ook collega-presentator Patrick Martens (41) heeft niet veel met kamperen. 'Ik word echt niet ontspannen van een tent opzetten.' Maar het gezamenlijke dieptepunt van de reis was toch het chemisch toilet. 'Daar moet dus dat blauwe spul in. Iedereen weet dat... Wij dus niet. Stinken... Stinken', klaagt Martens. 'Niet te harden die lucht...kokhalzen', giert Brandsteder.

Article continues after the ad

Colonne

Maar maak niet de fout om de klaagzang van de heren al te serieus te nemen. Het gelach op de Kampeer & Caravanjaarbeurs waar het duo verhaalt over hun belevenissen overheerst. 'Weet je wat echt lastig is. In colonne rijden. Dan volg je diegene die voorop rijdt, maar ja die vertelt dan niet dat ze moet tanken...' En weer rolt de lach over de campingtafel. En de groepsapp natuurlijk. Onvermijdelijk bij een groepsreis. 'Maar aan het eind krijg je dan van iedereen foto's. Mijn mobiel bleef maar gaan', zegt Martens.

Soms was het best pittig, vindt Martens. 'Je staat de hele tijd aan. Om 7.15 uur krijg je een microfoon omgehangen en die gaat pas weer om 23.00 uur af.' In het begin was het wennen, waren er kleine irritaties. 'Maar wat een leuke groep mensen. Aan het eind vloeide er tranen. Nee, er zijn geen relaties ontstaan, maar sommigen zien elkaar nog wel', zegt de acteur uit de musical The Bodyguard.

Reisleider

Het duo functioneerde daadwerkelijk als reisleider voor het bijzondere gezelschap bestaande uit acht vijftigplussers. Dat betekende ook excursies begeleiden zoals oesters rapen, abseilen en wandelen over de kliffen van Møn. 'Wat een mooi land dat Denemarken. Zo veel rust. Prachtig', roept Brandsteder die vooral genoten heeft van de 2500 kilometer lange reis.

'Het levert prachtige slowtelevisie op. Daar hebben we in Nederland behoefte aan.' Dat Love for the Campsite op ONS wordt uitgezonden deert Brandsteder niet. Het was eerder een aanmoediging om mee te doen. 'Zo'n kleine zender heeft ook wat steun nodig.'

Love for the Campsite, donderdag 21.30 ONS

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.