Sommige individuen stijgen ver boven de middenmoot uit. Ze schitteren als ware sterren en leiden een bestaan dat voor ‘gewone stervelingen’ niet is weggelegd. Hoe was hun leven écht? In de maand september brengt Story een ’ster van toen’ terug in de spotlights. Deze week: Romy Schneider, de actrice die met haar Sissi-films Elisabeth van Oostenrijk onsterfelijk maakte.

Romy Schneider wordt in de tweede helft van de jaren vijftig een filmicoon dankzij de Sissi-films. Ze speelt de rol van Elisabeth van Oostenrijk. Elisabeth werd door haar familie Sisi genoemd, maar de regisseur van de films vond Sissi met dubbel ‘s’ mooier. Romy’s echte naam is Rosemarie Albach; ze wordt geboren op 23 september 1938 in Wenen.

Relatie met Alain

Dankzij de Sissi-trilogie wordt Romy een ster, maar een vierde film ziet ze toch niet zitten. In 1958, een jaar na de laatste Sissi-film, tekent ze voor de (hoofd)rol van Christine in de gelijknamige film van de Franse regisseur Pierre Gaspard-Huit. Haar tegenspeler is de Franse acteur Alain Delon. Zij is twintig, hij drieëntwintig. De communicatie verloopt moeizaam. Alain spreekt alleen Frans, Romy uitsluitend Duits. Toch vallen ze als een blok voor elkaar. Alain vraagt Puppelé – zijn koosnaampje voor Romy – bij hem in Parijs te komen wonen. Ze betrekken een huurappartement aan de Seine. Dankzij de film Christine krijgt Alain Delon de een na de andere rol aangeboden. De mooiste vrouwen omringen hem, op en buiten de filmsets. Romy werkt slechts sporadisch en zit vaak moederziel alleen in huis te wachten tot Alain thuiskomt. Hij bedriegt Romy aan de lopende band, maar zij vergeeft hem zijn misstappen. Haar moeder Magda schrijft later: ‘Alain kon zo’n beetje alles met haar doen wat hij wilde. Hij mishandelde haar, geestelijk en lichamelijk. Wat hij feitelijk met Romy deed, was haar hersenspoelen. Een zoen en een klap, hij dwong haar zich aan te passen aan een nieuw moraal waarvan de essentie was: alles mag. Mannen mogen vrouwen slaan.’

Zelfmoord pogingen

Karl Heinz Bohm, die keizer Franz Josef speelt in de Sissi-trilogie, bezoekt Romy in 1960: ‘Ze zat enorm in de put en had kort daarvoor een zelfmoordpoging gedaan. We waren altijd heel open tegen elkaar en tijdens mijn korte koffiebezoek schetste zij een bizar beeld van haar affaire met Alain. Romy was zo ongelooflijk verdrietig dat ze zichzelf van het leven wilde beroven. Na ons gesprekje heb ik haar nooit meer gezien.’ Romy lijkt zich neer te leggen bij Alains vrijages en ze richt zich op haar carrière, die in Frankrijk steeds meer van de grond komt. Vooral dankzij de Italiaanse regisseur Luchino Visconti. Onder zijn bezielende leiding leert Romy hoe zij concentratie en diepgang in haar spel moet leggen. Eindelijk krijgt zij waardering als serieuze actrice en sleept ze prijzen in de wacht. Ook Hollywood ontdekt Romy; ze krijgt een meerjarig contract aangeboden. Deze internationale doorbraak grijpt Romy met beide handen aan. Zij verblijft veel in Los Angeles, terwijl Alain in Frankrijk woont. Romy vliegt elk weekend terug naar Europa. Haar vriendin Françoise Sagan: ‘Romy had er alles voor over om Alains vrouw te worden. Hij was de liefde van haar leven.’ In 1964 schittert Romy naast Jack Lemmon in Good Neighbour Sam. Alain heeft tijdens haar afwezigheid een affaire met de 23-jarige actrice Nathalie Barthélêmy. Hij schrijft Romy: Adieu. Ik geef je je vrijheid en je hart terug. Opnieuw probeert Romy zich van het leven te beroven. Ook nu overleeft ze. Maar als ze hoort dat Alain met Nathalie is getrouwd en zij hun eerste kindje verwachten, stort haar wereld in. ‘In het dagelijkse leven stel ik niets voor,’ zegt ze. ‘Maar voor de camera kan ik alles.’ Ze put troost uit haar filmwerk.

Article continues after the ad

Relatie met Harry

In 1965 komt haar tweede Amerikaanse film uit: What’s New Pussycat, met Woody Allen. Dat jaar ontmoet ze ook de Duitse theaterregisseur Harry Meyen. Hij is al twaalf jaar getrouwd, maar verlaat zijn vrouw om te trouwen met Romy, die tegen die tijd al vijf maanden zwanger van hem is. Romy: ‘Mijn jaren met Alain waren wild, krankzinnig. Met Harry heb ik rust gevonden. De negen maanden van mijn zwangerschap heb ik thuis gezeten, maar zonder de pijnlijke leegheid die ik eerder voelde. Ik kan me zelfs voorstellen dat er een dag komt dat ik niet meer zal filmen.’ Romy bevalt van zoon David. Het gezin keert terug naar Duitsland, eerst naar Berlijn, later verhuizen ze naar Hamburg. In 1968 krijgt Romy opeens een telefoontje van Alain. Hij wil met haar een film maken, La Piscine. Romy’s relatie met Alain Delon verandert in een diepe vriendschap. ‘Herinneringen zijn in het leven het allermooiste,’ weet Romy. De Franse hartenbreker vormt zeker geen bedreiging meer voor haar huwelijk. Later (in 1971) spelen ze nog samen in het historisch drama The Assassination of Trotsky. Romy krijgt veel erkenning voor haar acteerwerk.

Ongelukkig

Privé vergaat het haar minder goed. Romy’s huwelijk wankelt. De inmiddels overleden Zwitserse acteur Bruno Ganz (bekend van Der Untergang) beweerde dat hij in die tijd een relatie had met Romy. Romy’s huwelijk met Harry Meyen is ten dode opgeschreven. In 1975 scheidt ze van Harry, die vier jaar na de echtbreuk zelfmoord pleegt. Romy trouwt met haar privésecretaris Daniel Biasini, de vader van dochter Sarah, die later dat jaar ter wereld komt. Voor de buitenwereld lijkt Romy gelukkig, maar ze gebruikt in die tijd veel drank en drugs. Haar wereld stort in als zoon David in 1981 bij haar schoonouders logeert, over het hek voor het huis klimt en wordt gespietst door een van de spijlen op het hek. David is pas veertien jaar oud als hij sterft. Een jaar later, op 29 mei 1982, wordt Romy dood aangetroffen in haar woning in Parijs. Eerst wordt er gesproken van een overdosis slaappillen, later wordt duidelijk dat een hartaanval de doodsoorzaak is geweest. Volgens Alain Delon moet de dood voor Romy een verlossing zijn geweest. ‘Romy kon niet meer leven. Ze was hopeloos eenzaam. Ik heb eigenlijk altijd al geweten dat ze aan een gebroken hart zou sterven.’ Romy ligt begraven op de begraafplaats van Boissy-sans-Avoir, waar ook haar zoon David zijn laatste rustplaats heeft. Maakte Romy met haar Sisi-vertolking keizerin Elisabeth (1837-1898) onsterfelijk, Sisi maakte van Romy Schneider een legendarische actrice.

Beeld: Getty Images

Lees het hele verhaal in Story. Editie 39 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.