Actrice en theatermaakster Romana Vrede (47) voelt zich eenzaam door de goedbedoelde opmerkingen van mensen over haar leven met haar autistische zoon (17). Ze zou liever willen dat mensen niet alleen diens beperking zien maar ook diens karakter, vertelt Vrede in gesprek met De Telegraaf.

"Het is goed bedoeld, maar ik heb niets aan zulke opmerkingen", aldus Vrede over mensen die zeggen hoeveel respect ze hebben voor haar in hun ogen zware en heftige leven. "Ik voel me er alleen maar eenzaam door. Terwijl ik veel liever naar overeenkomsten zoek, in plaats van verschillen. Ik ben ook gewoon een moeder die trots is op haar kind."

Article continues after the ad

'Te gehandicapt'

"Maar in de praktijk zie ik helaas nog net iets te vaak dat mensen die anders dan gemiddeld zijn, belachelijk worden gemaakt of agressief bejegend worden", gaat de actrice verder. "Je wil niet weten hoe vaak ik heb gehuild omdat het weer eens onmogelijk bleek om een logeerplek te vinden voor mijn zoon Charlie, omdat ze hem bij elke instelling 'te gehandicapt' vinden. Ik zou zo graag willen dat mensen niet alleen de beperking zien, maar ook het karakter."

Boek

Vrede schreef over haar leven met haar zoon het boek De nobele autist, waarin ze ook vooruitblikt op zijn dood. "Ik vind dat je als ouder verplicht bent om na te denken over de toekomst van je kind. Voor mij hoort daar ook Charlies dood bij", licht de theatermaakster toe, met de toevoeging dat ze hoopt dat haar zoon "als een oude man zal sterven".

Bron: Nu.nl | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.