Zijn scheiding van Annemarie was niet alleen heftig voor Rick Engelkes, maar ook voor hun dochters. Inmiddels is de rust echter weergekeerd, en kunnen de meiden het prima vinden met de zoontjes van Marie Claire, Ricks nieuwe vriendin met wie hij dolgraag wil samenwonen. Maar dat blijkt niet eenvoudig.   
 

Rick Engelkes (60) mag zich met zijn bedrijf REP dan op het produceren van theater- en filmproducties storten, dat wil niet zeggen dat hij zélf geen acteerambities meer heeft. Zo produceert hij niet alleen de binnenkort te verschijnen bioscoopfilm Kruimeltje 2, Rick speelt daarin ook de vader van het Rotterdamse straatschoffie. Hij kan daarbij putten uit eigen ervaringen: met zijn ex Annemarie Paol, van wie hij in 2013 na elf jaar scheidde, kreeg hij immers dochters Teddie (21) en Lee (15). Over wat voor soort vader hij is, vertelt Rick in Margriet: ‘Zolang ze dingen bespreken en terugkoppelen, mogen ze best veel van mij. Wat niet wil zeggen dat er geen grenzen zijn. Ik denk ook dat dat goed is, dat ze die nodig hebben. En als ze zich niet aan de afspraken houden, kan ik ook streng zijn. En ik ben streng in klakkeloos dingen aan ze geven of voor ze oplossen. Ik wil ze met alles helpen en ondersteunen waar ik kan, maar wil ook dat ze zich ervan bewust zijn dat het niet allemaal vanzelfsprekend is.’ Rick, die de opvoeding deelt met zijn ex, geeft toe er moeite mee te hebben gehad toen zijn oudste dochter enige tijd geleden uitvloog. ‘Er verandert natuurlijk wel wat als een van de twee niet meer thuis woont. Lee, mijn jongste dochter, is de helft van de week bij mij. En met z’n tweeën is er een heel andere energie dan met z’n drieën. Daar heb ik wel aan moeten wennen. Hoewel ze natuurlijk haar eigen gang gaat, is het ook vaak: Zo pap, wat gaan wij doen? Er is geen zus meer in huis om even bij aan te kloppen, dus is ze meer gericht op mij. En dat is prima en heel leuk natuurlijk, maar ook wennen.’

Article continues after the ad

Zorg

De zorg voor zijn dochters mag dan steeds minder worden, Rick heeft er een andere zorg voor teruggekregen: zijn vader heeft vasculaire dementie. ‘Mijn vader is nu negentig, mijn moeder 83, ze wonen nog zelfstandig. Mijn moeder zorgt, met veel hulp van mijn zus, voor mijn vader. Ik help zo vaak ik kan. (…) Die zorgtaak draait zich als het ware om, wij zorgen nu voor hen. Dat is mooi om te kunnen doen en op een bepaalde manier ook intiem. Zij moeten zich aan ons overgeven. En soms is het moeilijk en pijnlijk. Mijn vader is niet meer de vader die hij vroeger was, de man tegen wie ik opkeek. Maar nog steeds mijn grote held.’ Dát is Rick op zijn beurt voor Thijn (10) en Jesper (8), die zijn vriendin Marie Claire Noorlander kreeg met oud-voetballer Tim de Cler. 

Beeld: Peter Smulders

Lees de rest in Story. Editie 3 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.