Heel wat kijkers raakten vertederd bij het zien van de verlegen boer Willem in de voorstelaflevering van Boer zoekt Vrouw. Van alle deelnemers zou men hem het geluk in de liefde misschien nog wel het meest gunnen. Zeker in de wetenschap welke donkere wolken zich boven zijn bedrijf samenpakken...

De komende maanden gaat boer Willem (26) uit de omgeving van Utrecht er alles aan doen om het geluk in de liefde te vinden. Maar intussen heeft hij ook heel andere zorgen aan zijn hoofd: het voortbestaan van zijn melkveehouderij! Kijkers van de voorstelaflevering van Boer zoekt Vrouw zagen al dat Willem als enige van de tien deelnemers nog echt het predicaat ‘keuterboertje’ verdient. Hij heeft een kleine veestapel en maakt zelfs nog gebruik van de ouderwetse weidemelkwagen. Dat is een soort rijdend stalletje waarin de boer op het land zijn koeien melkt. Het is dan ook Willems grote wens om zijn bedrijf langzaam uit te breiden – van 39 naar 52 koeien – en waar mogelijk te moderniseren.

Die droom is momenteel echter verder weg dan ooit. Al jaren levert Willem zijn melk aan een grote opkoper bij hem in de buurt. Vanaf 2025 willen zij echter geen melk meer afnemen van Willems bedrijf, omdat hij gebruikmaakt van een zogenaamde ‘grupstal’. In dit ouderwetse type stal staan de koeien in de wintermaanden, als het te koud is om in de wei te blijven, naast elkaar vastgebonden. Achter de koeien loopt een goot waarin de mest en urine worden afgevoerd. Jarenlang was dit geen enkel probleem, maar nu heeft Willems vaste melkopkoper besloten daar niets meer mee van doen te willen hebben! Dit terwijl de tv-boer zijn huidige stal in 2015 heeft laten bouwen. Een investering waarmee tonnen zijn gemoeid en die nu dus waardeloos voor hem blijkt. Het argument van het machtige melkbedrijf is het dierenwelzijn.

Voor Willem is dit besluit onbegrijpelijk, zo liet hij deze zomer weten aan het weekblad Nieuwe Oogst: ‘Ik vind dat hypocriet. Er worden bovenwettelijke eisen gesteld waar niks tegenover staat.’ Het bewuste melkbedrijf weet echter van geen wijken en daarom zal Willem alles op alles moeten zetten om zijn bedrijf te redden. Juist nu zou Willem niets liever willen dan even te rade gaan bij zijn vader Jakob, aan wiens zijde hij lange tijd het bedrijf runde. Willems vader overleed echter in mei 2018 op 77-jarige leeftijd. Wie weet vindt de onfortuinlijke boer met de hulp van BzV een lieve vrouw die hem kan steunen in deze onzekere tijden. 

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 36 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.