Als privédetective bouwde Sander van Betten een hechte vriendschap op met Edwin de Roy van Zuydewijn, de door de Oranjes verketterde ex-man van prinses Margarita. Aan Story vertelt Sander over zijn ervaringen met Edwin én welke bijzondere rol Willibrord Frequin en Peter R. de Vries daarin speelden... 

Na jarenlang niets van zich te hebben laten horen, spande Edwin de Roy van Zuydewijn (53) eind vorig jaar een rechtszaak aan tegen zijn ex-vrouw, prinses Margarita (46). Inzet was de partneralimentatie waar Edwin, na hun echtscheiding in 2006, alsnog recht op meende te hebben. Dat Edwin geen partneralimentatie ontving, kwam omdat Margarita na hun scheiding aangaf daartoe niet de financiële mogelijkheden te hebben. De prinses gaf aan rond te moeten komen van 1.200 euro per maand. Toen de prinses in december 2017 echter zonder hypotheek voor bijna 1,7 miljoen euro een monumentale villa in Wassenaar aanschafte, zag Edwin zijn kans schoon. 

Article continues after the ad

Koninklijke roddels

Hoewel Edwin en Margarita al jarenlang rollebollend over straat gaan, vormden de twee begin deze eeuw een hechte twee-eenheid. In een gezamenlijk interview in HP/De Tijd veegden Edwin en Margarita in 2003 de vloer aan met de overige leden van het Koninklijk Huis. Zo vertelden ze dat prins Friso, zittend in de koninklijke touringcar, tijdens nationale feestelijkheden stiekem zijn middelvinger opstak naar dolenthousiaste Oranjefans die langs de route stonden. Koningin Beatrix – binnen de familie Trix genoemd – werd beschreven als een stevig inneemster.

Rake beschuldigingen

Daarnaast beschuldigde het toenmalige paar het Koninklijk Huis en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) van ongeoorloofde onderzoekspraktijken. In eerste instantie werden de woorden van Edwin en Margarita ontkend, maar later gaf toenmalig premier Jan Peter Balkenende toe dat Edwins beschuldigingen wat betreft de AIVD klopten.Omdat Sander zijn bevindingen in een rapport vastlegde en dit voorlegde aan Edwins toenmalige advocaat, mr. Britta Böhler, kwam de privédetective met hem in contact. ‘Ik ben toen bevriend geraakt met Edwin,’ zegt Sander. ‘Ik heb veel mensen voor hem gevolgd. Wie dat waren? Dat kan ik niet zeggen. 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 38 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.