Ramses Shaffy stond bekend als overmatige drinker, maar wist zich wonderwel staande te houden. Als kind was hij wél bang om helemaal af te glijden. 

'We zullen doorgaan' is niet alleen de titel van een van de bekendste liederen van Ramses Shaffy, het is tevens een rake typering van het leven van de markante chansonnier. Ramses werd geboren op 29 augustus 1933 in Neuilly-sur-Seine, een voorstadje van Parijs, als zoon van de Egyptische consul Ramsès Chaffey Bey en Alexandra de Wysocka, een Poolse gravin van Russische afkomst.

Article continues after the ad

Pleegouders

Alexandra wilde Ramses in haar eentje opvoeden en verhuisde met hem naar Cannes, waar hij piano leerde spelen en genoot van het strandleven. Tót zijn moeder tuberculose kreeg. Een tante in Utrecht zou de zorg voor de toen zesjarige Ramses overnemen, maar ook zij werd ziek. Na een eenzame periode in een kindertehuis kwam hij terecht bij pleegouders Herman en Roos Snellen, die Ramses de koosnaam Didi gaven. Hij voelde zich zó gewenst in Leiden dat hij niet naar zijn moeder terug wilde toen zij was genezen. Hij mocht bij zijn pleegouders blijven. ‘Zonder hen was ik hoogstwaarschijnlijk in de goot beland,’ vertelde hij later. 

Opvallende verschijning

In het pleeggezin kreeg Ramses alle ruimte om zijn artistieke talenten te ontplooien. Met plezier volgde hij privémuzieklessen, maar hij ging met tegenzin naar de middelbare school in Wassenaar. Hij spijbelde geregeld om in Den Haag naar de film te gaan. Zonder schooldiploma vertrok hij naar de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool om zijn creativiteit verder te ontwikkelen. Al snel stapte hij over naar de toneelschool, waar hij pas echt tot bloei kwam.

Dit artikel komt uit Story. Editie 21 ligt nu in de winkel of lees je online verder via Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders