CDA-raadslid Ayfer Koç zal nooit vergeten hoe haar eerste huwelijk eindigde. Haar man werd verliefd op een andere vrouw. Maar het is CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt die haar het liefdesleed deed vergeten.

De liefde tussen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (46) en CDA-raadslid Ayfer Koç (49) is op een bijzondere manier ontstaan. ‘Ik was ergens op een receptie en dacht: hé, wat een leuke man is dat,’ vertelt Ayfer op de website van het Reformatorisch Dagblad over de eerste keer dat ze Pieter zag. ‘Ik kende hem helemaal niet.’ Omdat Ayfer erg onder de indruk was van Pieter, wilde ze hem graag ontmoeten. Toen hij niet veel later op een congres in Enschede kwam spreken over pensioenen, was Ayfer, niet geheel toevallig, ook van de partij. ‘Mijn dochters moeten nog steeds om dat verhaal lachen,’ zegt Ayfer. ‘Ik viel, haha, nogal op, als enige jonge vrouw tussen allemaal grijze mannen. Zo is het begonnen.’

Article continues after the ad

Verleden

Toen Ayfer haar oog op Pieter liet vallen, was ze een alleenstaande moeder nadat ze in de steek was gelaten door de vader van haar kinderen. ‘Hij was verliefd geworden op een ander. Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor.’ Het was Pieter, met wie ze ook twee dochters kreeg, die haar na de pijnlijke scheiding weer liet stralen. ‘Onderling gaat het tussen de vier meiden heel goed. Als de oudsten, die in Amsterdam studeren, thuis komen, is het voor de jongsten feest,’ vertelt ze aan het Reformatorisch Dagblad. Ayfer is blij dat haar dochters een fijnere jeugd beleven dan zijzelf. Tot haar negende woonde het raadslid met haar familie in Zuidoost-Turkije, waar ze zich geen moment veilig voelde. ‘Als Syrisch-orthodoxe minderheid waren we tweederangsburgers. Bepaalde functies mocht je niet uitoefenen. Je mocht niet in de politiek, je kon niet bij de overheid werken. Eigenlijk leefde je voortdurend in angst dat er iets ergs kon gebeuren. (...) Meisjes liepen het gevaar ontvoerd te worden. Op hen lag daarom in de christelijke gemeenschap een enorme druk om maar snel te trouwen.’ In de jaren zeventig vluchtte Ayfer met haar familie uit Turkije naar Nederland. ‘Die episode vergeet ik nooit,’ vertelt ze aan het Reforma-torisch Dagblad.

Beeld: Brunopress

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.