GeenStijl en Michel V., beter bekend als de twitteraar Eendevanger, moeten Patricia Paay een schadevergoeding van 30.000 euro betalen voor het publiceren van een seksvideo van haar. De zangeres heeft daardoor immateriële schade geleden, zo heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Paay had 450.000 euro schadevergoeding geëist.

De advocaat van GeenStijl laat weten dat zijn cliënten blij zijn dat de rechter de 'astronomische claim' van Paay niet heeft gehonoreerd. 'Paay zal het niet als overwinning voelen, want zij wilde die tonnen hebben.' Tegelijk meent de raadsman dat de uitspraak van de rechter 'te veel is beïnvloed door de publieke opinie' en zegt hij niet te snappen waarom GeenStijl en Eendevanger hoofdelijk aansprakelijk zijn gesteld.

Article continues after the ad

Video

De zaak draait om de video waarin te zien is dat Paay plasseks heeft met een man. Het verhaal kwam de wereld in doordat Telegraaf-journalist John van de Heuvel meldde dat er zo'n filmpje in omloop was. Hij besprak de zaak ook in RTL Boulevard en wees erop dat verspreiding van de video een strafbaar feit zou opleveren. Na een aantal dagen plaatste twitteraar Eendevanger het filmpje op zijn account en plaatste GeenStijl een link daarnaar.

Ergste

Na een eerdere zitting, in mei, probeerden de partijen nog tot een schikking te komen, maar dat mislukte. Tijdens die zitting vertelde Paay dat het publiceren van het filmpje het ergste is wat haar ooit is overkomen.Haar advocaat is blij met het oordeel van de rechter dat het publiceren van het filmpje en (in het geval van GeenStijl) een link daarnaar, een onrechtmatige daad is geweest. 'Dat is het belangrijkste. Ik hoop op verandering bij media zoals GeenStijl, dat ze niet zomaar alles meer publiceren en mensen daarmee totaal vernietigen.' Over de hoogte van de toegekende schadevergoeding zegt hij: 'Ik had het dubbele verwacht. Maar we hadden hoog ingezet om iedereen, inclusief de rechter, wakker te schudden.'

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders