Jamai Loman (35) was in shock toen hij de vreselijke berichten over wan-toestanden bij The Voice of Holland hoorde. Zelf heeft hij ook ongewenste situaties meegemaakt, al waren die op een ándere manier zeer ingrijpend. 

Jamai kan zich goed inleven in het deelnemen aan een talentenjacht: in 2003 won hij de eerste Idols-editie. Hij weet dus hoe overweldigend het is aan zo’n ‘tv-circus’ mee te doen, al heeft hij nooit te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wel met andere zeer ongewenste situaties. Zo belegerden fans wekenlang zijn ouderlijk huis in Schoonhoven, waardoor Jamai moest uitwijken naar een ander onderkomen. En de huldiging op het balkon van Hotel Krasnapolsky met ‘Idols-rivaal’ Jim Bakkum heette dan feestelijk, de hysterische menigte op de Amsterdamse Dam bezorgde de nieuwbakken popidolen ook angst. Over die hype vertelt Jamai nu in Libelle: ‘Ik kon me niet vrij bewegen, een normaal gesprek voeren met iemand was er opeens niet meer bij. Mensen stonden huilend of gillend voor me.’

Beschermen

Jamai voelde zich er erg ongemakkelijk bij. Het was ook niet niks om als 16-jarige puber ineens te worden aanbeden door hordes bakvissen, terwijl hij juist worstelde met zijn seksualiteit. Om te voorkomen dat het zou kunnen escaleren, adviseerden zijn ouders professionele hulp in te schakelen. ‘Die therapeut vatte het mooi samen als een positief trauma. Veel veranderingen in een korte tijd. Tussen mijn eerste auditie en de finale zaten drie maanden. Het gekke was dat ik niet veranderde, maar de wereld om mij heen.’ Jamai moest daarom beschermd worden, vonden zijn ouders. Zij regelden dat hij werd begeleid door een negen jaar oudere zus, die óveral mee naartoe ging. Jamai is daar nog dankbaar voor. ‘Wat er ook gebeurt, er moet altijd iemand van ons bij zijn, zeiden ze. Iemand die aan één blik kan zien: dit vindt-ie niet leuk, we halen hem weg.’ Jamai werd niet gelukkig van de optredens als popster. Hij miste de verdieping die theater wél had voor hem.

Beeld: Peter Smulders

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 4 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.