Na jaren een erbarmelijk leven te hebben geleid  in een gammel busje in Bulgarije, keerde oud- bokser Rudi Lubbers begin dit jaar terug in Nederland. Lees in Story hoe het nu gaat met Rudi en zijn (ernstig zieke) partner Ria Bartling.

De uitzending van Andere Tijden Sport over Rudi Lubbers heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de oud-bokser. Heel Nederland kon daarin zien hoe Rudi (73) met zijn partner Ria Bartling (74) onder mensonterende omstandigheden in een onverwarmd busje zonder basale voorzieningen in Bulgarije leefde. Hulpverlener en oud-wielrenner Rini Wagtmans (72) was diep geraakt door deze beelden en deed alles wat binnen zijn mogelijkheden lag om het stel naar Nederland te halen. Niet zonder succes: een inzamelingsactie zorgde ervoor dat Rudi in februari weer voet op Nederlandse bodem kon zetten. Zijn partner Ria lag op dat moment met een dubbele longontsteking in een ziekenhuis in Bulgarije, waardoor zij pas een week later op het vliegtuig naar Nederland stapte.

More content below the advertising

Woning

Bij aankomst op Schiphol raakte Story in gesprek met Ria, maar de vrouw bleek dusdanig in de war dat ze linea recta naar ziekenhuis AMC in Amsterdam werd overgebracht. ‘Na uitvoerig onderzoek werd bij Ria de ziekte van Alzheimer geconstateerd, waarna ze werd ondergebracht in het Flevohuis: een zorginstelling in Amsterdam-Oost,’ vertelt Rini. ‘Daar krijgt Ria iedere dag bezoek van Rudi.’ Omdat Rudi zelf nog geen eigen woning had, woonde hij sinds hij terug was in Nederand bij zijn zoon Marco in Diemen. ‘Deze week zal Rudi verhuizen naar een chalet in de buurt van Diemen,’ gaat Wagtmans verder. ‘In de zomer – eind juli, begin augustus – wordt de nieuwe woning van Marco opgeleverd en zal Rudi in een mantelzorgwoning op het erf van zijn zoon gaan wonen. Daar zal hij de rest van zijn leven slijten.’ Het lijkt erop dat de roem van de voormalige bokser, die tijdens zijn carrière als enige Nederlander ooit tegen Muhammad Ali vocht, hervonden is.

Dit artikel komt uit Story. Editie 22 ligt nu in de winkel of lees je online verder via Blendle

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders