WK Oranjevrouwen

De Nederlandse voetbalsters hebben naast de wereldtitel gegrepen. Ze verloren met 2-0 van Amerika, die voor de vierde keer tot de beste ploeg ter wereld is gekroond.

Met koning Willem-Alexander en twee van zijn dochters op de tribune in Lyon moest de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in de finale met 2-0 buigen voor de Verenigde Staten. 'Team USA' trok de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en kroonde zich op deze manier voor de vierde keer tot wereldkampioen, na 1991, 1999 en 2015.

Tactiek

Oranje bestreed de Amerikaanse sterrenploeg op een 'on-Nederlandse' manier. Wiegman stapte af van haar vertrouwde 4-3-3-systeem en koos voor een versterkt middenveld, met Daniëlle van de Donk aan de rechterkant en Vivianne Miedema achter spits Lineth Beerensteyn, die met haar snelheid voor diepte en gevaar moest zorgen. Het plan werkte, want Oranje kreeg weliswaar niet veel kansen, maar het wist 'Team USA' wel lang in toom te houden. Veel langer in ieder geval dan alle vorige opponenten van de VS op dit WK. De ploeg van bondscoach Jill Ellis had in alle voorgaande wedstrijden steeds binnen 13 minuten gescoord, maar nu kregen de Amerikanen niet eens een kans in het eerste kwartier.

Amerikaanse storm

De ploeg van Wiegman kwam er af en toe best gevaarlijk uit, zonder tot doelrijpe kansen te komen. In het laatste kwartier voor rust stak alsnog een Amerikaanse storm op. Sari van Veenendaal, een van de uitblinkers bij Oranje, voorkwam met knappe reddingen dat Samantha Mewis en Alex Morgan (twee keer) konden scoren. Nederland haalde met 0-0 de rust, zoals het in alle voorgaande WK-duels ook steeds was gaan rusten met een gelijke stand. Keer op keer wist Oranje toen in de tweede helft of zelfs in de verlenging het verschil te maken.

Article continues after the ad

VAR

In de finale ging het echter juist mis in de tweede helft, na inmenging van de VAR (Video Assistant Referee). Dit is een soort online scheidsrechter, die met behulp van de beelden de scheidsrechter kan ondersteunen bij het maken van beslissingen. Scheidsrechter Stéphanie Frappart werd na een uur spelen naar de kant geroepen, omdat Stefanie van der Gragt de bal miste en Morgan op het lichaam raakte. De Française besloot na het zien van de beelden een strafschop te geven, die door Megan Rapinoe werd benut. Zo'n 10 minuten later besliste Rose Lavelle de wedstrijd met een schot vanaf de rand van de zestien, na een wervelende actie over de as van het veld.

Prijzengeld

Oranje kan desondanks terugkijken op een meer dan geslaagd WK, waarin het grote doel al werd bereikt door de halve finales te halen: kwalificatie voor de Olympische Spelen. Ze gaan naar huis met ruim 2,3 miljoen euro aan prijzengeld van het WK in Frankrijk. 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & Beeld: ANP