Nikkie de Jager leeft al maanden toe naar die ene dag in mei: de finale van het Eurovisiesongfestival. Zaterdag zou ze online verslag doen van het muziekspektakel. En dat blijft ze doen. Want hoewel het aanvankelijke plan van het songfestival volledig op de schop ging, is er voor de YouTubester eigenlijk niet zoveel veranderd.

'Gelukkig niet, nee', zegt onlinehost Nikkie (26) tegen BuzzE. 'Ik zou toch al online de updates doen, dus eigenlijk is mijn rol nu niet heel anders.' Gedurende de show, die zaterdag om 21.00 uur te zien is op NPO1, deelt ze met de kijker wat er op social media rond het festival gebeurt. 'Ik houd alle tweets in de gaten en deel de hoogtepunten daarvan. Dus eigenlijk ben ik de Luuk Ikink van het songfestival', vat ze haar bijdrage samen.

Half maart trok de organisatie vanwege het coronavirus de stekker uit het Eurovisiesongfestival in Rotterdam en kwam ze even later met een alternatief, Eurovision: Europe Shine a Light. Tijdens het alternatieve programma worden de 41 deelnemers die eigenlijk mee zouden doen in de spotlights gezet.

Duncan Laurence

Vanuit heel Europa brengen ze een persoonlijke boodschap en uiteraard is een fragment uit hun liedje te horen. Ook brengen ze samen een bijzondere uitvoering van de songfestivalhit Love Shine A Light uit 1997 ten gehore. Duncan Laurence is als winnaar ook van de partij.

Article continues after the ad

Nikkie staat er zaterdag niet alleen voor. Ze wordt bijgestaan door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, die het geheel in het Engels aan elkaar praten. Cornald Maas verzorgt het Nederlandse commentaar.

Ontwapende gesprekken

In aanloop naar het alternatieve songfestival maakte Nikkie de afgelopen weken al een speciale videoserie met alle kandidaten die naar Rotterdam Ahoy zouden afreizen. In Eurovisioncalls with NikkieTutorials vroeg ze hun via een videoverbinding het hemd van het lijf. En dat leverde volgens de YouTube-ster, die meer dan 13 miljoen abonnees op haar kanaal heeft, een paar 'ontwapenende gesprekken' op.

'Ik vroeg ze bijvoorbeeld aan wie ze de twaalf punten zouden geven, wie ze zagen als de grootste concurrent en wat ze van andere kandidaten vinden', vertelt Nikkie enthousiast over de in totaal 29 video’s die ze vanuit haar studio thuis opnam. 'Ze lieten echt alles gaan, het was fantastisch. Ik had het echt niet verwacht. Ik denk dat ze zo open waren omdat ze thuis zaten, achter hun computer.'

Onpartijdig

Om volledig onpartijdig de interviews te kunnen doen, had ze van tevoren niet naar de nummers geluisterd. 'Tot vlak voor de eerste call. Zo ging ik heel vers het gesprek in. Ik wilde niet dat ik al een voorkeur had, want dan praat je met sommige deelnemers misschien toch enthousiaster dan met anderen', legt Nikkie uit.

Moeilijk om niks mee te krijgen, was het wel. 'Het Instagramaccount van het songfestival heb ik daarom een week gemutet, ik wilde niks zien of horen. Alleen in De wereld draait door waar ik zat, heb ik wat gezien. Maar dat was het.'

Gezonde spanning

Ook voor de show van zaterdag bereidt de make-upartiest zich nauwelijks voor. Afgezien van een cursus autocue laat ze het op zich afkomen. 'Ik heb er vooral heel veel zin in. We gaan er gewoon een feestje van maken.' Gezonde spanning is er wel, ook al is ze een miljoenenpubliek via haar YouTube-kanaal wel gewend. 'Het scheelt dat dit nu ook zonder publiek is', lacht ze. 'Maar het is zo’n bijzondere kans. Ik ben al van kleins af aan fan, met punten en lijstjes en zo. Toen zei ik al: ooit ben ik er zelf ook bij. En dat is gelukt. Het is fantastisch.'

En ze heeft geluk. Niet alleen dit jaar, ook in 2021 is ze erbij. 'Maar stiekem maak ik me nu alweer zorgen voor volgend jaar. Als het dan maar wel gewoon door kan gaan', doelt ze op het feit dat het kabinet onlangs bekendmaakte dat massa-evenementen pas weer mogen plaatsvinden als er een vaccin tegen het coronavirus is. 'Hebben we een keer gewonnen en dan gebeurt dit. Als het volgend jaar ook niet doorgaat, rust er echt een vloek op Nederland hoor', zegt ze lachend. 'Maar ik vertrouw erop dat het goed komt.'

Bron: ANP | Beeld: AVROTROS

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.