De jeugd van Jesse Klaver kenmerkt zich door het gemis van zijn Marokkaanse vader, die al vrij snel uit het leven van de Groen Links-politicus verdween. Nu, eenendertig jaar later, heeft Jesse besloten het contact met zijn vader te herstellen.

Na korte tijd in het ziekenhuis te hebben gevochten voor haar leven, overleed zijn moeder eind april op 51-jarige leeftijd. In de periode na haar overlijden besloot Jesse zich nóg meer dan anders op zijn werk te concentreren, om zo niet elk uur van de dag met zijn intense verdriet bezig te zijn. Niet lang daarna kreeg Jesse een berichtje van zijn 52-jarige vader. Jesse had al een paar jaar af en toe contact met zijn vaders dochter, zijn halfzusje. Zijn vader condoleerde Jesse met het verlies van zijn moeder en vroeg of hij iets kon betekenen. Jesse nam ruimschoots de tijd dit bericht op zich in te laten werken en besloot in september dat het tijd werd voor een ontmoeting.

Kalend

‘We hadden ergens afgesproken waar we met z’n tweeën zouden zijn,’ zegt Jesse in NRC. ‘Het was iets tussen hem en mij. Ik zat al een tijdje binnen toen ik hem binnen hoorde komen. Ik zag z’n silhouet en dacht: dat is míjn silhouet! Hij droeg een pet. We gaven elkaar een hand. Hij begon onmiddellijk te praten over de tijd rond mijn geboorte en waarom het zo was gegaan. Mijn eerste vraag van mijn kant was héél anders – en brak gelukkig het ijs. Doe je pet eens af,  zei ik. Ben je kaal? Dat is mijn grote angst, vroeg kaal worden.’ Zijn vader was inderdaad kalend... Het gesprek tussen Jesse en zijn vader duurde twee uur en in november volgde een nieuw gesprek. Het contact verloopt volgens Jesse prettig en fijn, maar hij realiseert zich dat hij met zijn vader nooit de band zal krijgen die hij met zijn moeder had. ‘We hebben geen gedeelde geschiedenis. Maar het is heel fijn. Ik weet nu wie mijn vader is.’ Wanneer Jesse de tijd rijp acht zal hij zijn vader voorstellen aan zijn vrouw Jolein en de kinderen, zodat ook zij kennis kunnen maken met hun schoonvader en opa. 

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 1 ligt nu in de winkel.